csütörtök, július 19, 2018

Keresés

Egyre nagyobbak a friss diplomások fizetési elvárásai

2378

-A munkaerőpiacon egyre nagyobb a végzősök értéke
-A pozsonyi végzősöknek vannak a legnagyobb elvárásaik
-A Nyitrán végzett pedagógusok a legszerényebbek
-Magas a pályaelhagyók aránya

A gazdasági fellendülésnek köszönhetően a munkáltatóknak egyre több alkalmazottra lenne szükségük, a munkaerőpiacon azonban csökken a jelentkezők száma, ennek következtében növekedik a végzős főiskolások iránti kereslet.

A Profesia.sk portál szerint a végzősök tisztában vannak ezzel a hiányhelyzettel, ezért az elmúlt időszakhoz képest tavaly gyorsabban nőttek a fizetéssel kapcsolatos elvárásaik– számolt be a portál menedzsere Nikola Richterová.

A munkaerőpiacon egyre nagyobb a végzősök értéke

Tavaly 43 ezren fejezték be a tanulmányaikat a szlovákiai főiskolákon. A Profesia.sk portálon található életrajzi adatok szerint, az elvárásaikban átlagosan 957 eurós bruttó fizetést jelöltek meg, ami a 2015-ös évhez viszonyítva a bérigények 17 eurós növekedését jelenti.

"Látszik, hogy a frissen végzett főiskolások tudatában vannak a munkaerőpiacon képviselt értékük folyamatos növekedésének. Ha ezt az emelkedést ugyanis összevetjük a 2015 és 2014 közötti hasonló időszak különbözetével, kiderül, hogy duplájára nőtt a fizetés nagyságával kapcsolatos elvárás a végzősök körében"- derül ki a Profesia.sk adataiból.

Molnárová szerint folyamatosan csökken az álláshirdetésekre beérkező reagálások száma, ami egyre nagyobb nyomást gyakorol a bérek nagyságára. Megállapítható, hogy az alkalmazottak és az álláskeresők jelenleg sokkal kedvezőbb tárgyalási pozícióban vannak, mint a munkaadók – magyarázta.

A pozsonyi végzősöknek vannak a legnagyobb elvárásaik

Az átlagon felüli elvárásaik a pozsonyi végzősöknek és a zsolnai felsőfokú műszaki végzettséggel rendelkező fiataloknak vannak. A Szlovák Műszaki Egyetem (STU) végzős hallgatói átlagban 1.092 eurós bruttó bért szeretnének látni a fizetési szalagjukon. Ezer euró feletti bérezési elképzeléseik vannak a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem hallgatóinak is. De átlagon felüli igényeik vannak a Comenius Egyetem és a Zsolnai Egyetem végzőseinek is.

Az egyetemi karokat tekintve a Comenius Egyetem Matematika-, Fizika- és Informatika Karán végzett hallgatóknak vannak a legmagasabb bérelképzeléseik, ami 379 euróval haladja meg a többi szlovákiai végzős hallgató átlagos bérezési elvárását.

Az STU Informatika- és Információs Technológiák Karának, valamint az STU Elektortechnika- és Informatika Karának végzőseinek együtt magasabbak az elvárásaik, mint a főiskolai végzettséggel rendelkező személyek átlagbére, mivel 1.187 euró feletti bruttó bérre tartanának igényt.

A Nyitrán végzett pedagógusok a legszerényebbek

A végzős hallgatók körében legkisebb a bérigény a pedagógiai szakirányon jelentkezik. A Nagyszombati Egyetem Pedagógiai Karán tanulók csak 667 eurós fizetésre tartanak igényt. Ugyanakkor az érettségizett, középfokú végzettséggel rendelkező személyek bruttó átlagfizetése pedig 846 euró.

Hasonlóan alacsony bérigényeik vannak a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán, valamint a Komáromi Selye János Egyetem Pedagógiai Karán végzett főiskolásoknak is.

Magas a pályaelhagyók aránya

A Profesia.sk portál adataiból az is kitűnik, hogy nem mindenki akar a saját szakmájában elhelyezkedni. A pedagógiai-, természettudományi-, bölcsész-, társadalomtudományi- és sport szakon végzett fiatalok leggyakrabban az adminisztratív munkakörökben kívántak elhelyezkedni.

Velük ellentétben a Profesia.sk informatikai-, gépipari- és jogi végzettségű ügyfelei leginkább a saját szakmájukban kívánják gyakorolni a hivatásukat. Noha ezek a végzősök többsége minimális munkahelyi tapasztalattal rendelkezik, azonban a munkapozícióval kapcsolatos bérigényeik messze meghaladják az álláskeresők általános fizetési igényeit.

Webnoviny.sk/Profesia.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Profesia.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia