szerda, június 20, 2018

Keresés

8800 euróra emelkedett a családi házak hőszigetelésének állami támogatása

2375

-Ne késlekedjen, ha szigetelni szeretné a családi házát!
-6500 euróról 8800 euróra emelkedett a támogatás mértéke
-500 kérelem pozitív elbírálására van lehetőség

A családi házak tulajdonosai ismét támogatást igényelhetnek az államtól ingatlanjuk hőszigetelésére. A közlekedési és építésügyi minisztérium weboldalán a napokban tették közzé a családi házak hőszigetelésére kiírt harmadik pályázati felhívását. A maximális támogatás mértéke 6500 euróról 8800 euróra emelkedett.

A támogatást a családi házak energiagazdálkodásának javítására: a külső falak, a tetőszerkezet, a fűtött és nem fűtött helyiségek közötti beltéri elválasztó elemek hőszigetelésére, valamint a nyílászárók cseréjére lehet fordítani.

6500 euróról 8800 euróra emelkedett a támogatás mértéke

A maximális támogatás mértéke az előző két felhívásban meghatározott 6500 euróról 8800 euróra emelkedett. A jóváhagyott összeg nagysága függ a beépítésre kerülő építőelemek hőátadási tényezőjétől és a családi ház kifűtéséhez szükséges hőenergia mennyiségétől. A támogatás mértéke a jogos kiadások 40 százaléka, de legfeljebb 8000 euró lehet.

További 800 eurót lehet igényelni a családi ház hőszigeteléséhez szükséges tervdokumentáció kidolgozására, amibe belekalkulálható az energia-hatékonyságának értékelésének projektje, valamint az energiahatékonysági tanúsítvány és a hőszigetelés támogatási kérelemének kidolgozására fordított összeg.

Azok a családi házak tulajdonosai kaphatnak támogatást, akik Szlovákiában élnek és legalább 10 éve kizárólag lakhatásra használják az ingatlanjukat. Az egyszintes házak esetében 150 m², emeletes ház esetében pedig 300 m² lehet a maximális alapterület.

A támogatást a családi ház szigetelésének befejezése után, vagy akár a megvalósítás előtt is lehet igényelni a 2014. december 31-e után megkezdett munkák esetében.

500 kérelem pozitív elbírálására van lehetőség

Amennyiben a kérelem a munkák elvégzése után érkezik minisztériumhoz, akkor a tárca a kérelem beérkezésétől számított 90 napon belül dönt a támogatásról. Ha befejezés előtt nyújtják be a kérvényt, az eljárást 12 hónapra felfüggesztik, és döntés 15 hónapon belül várható.

A családi ház tulajdonosa elektronikusan és papíron is benyújthatja a támogatási kérelmét. Az elektronikus űrlapot megtalálják a www.zatepluj.sk oldalon, vagy a minisztérium honlapján. 

Az érdeklődők augusztus 1-jétől október 31-ig nyújthatják be kérelmüket, amennyiben addig nem telik be a minisztérium által meghatározott 500-as keretszám.

Szlovákiában mintegy 800 ezer lakott családi házat tartanak nyilván, ezek több mint 35 százaléka esett valamilyen felújításon.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia