szerda, június 20, 2018

Keresés

Rendkívüli szárazság közepette kezdődött el az aratás

2373 2

-Az előrejelzés semmi biztatóval nem kecsegtet
-Már folyik a gabonafélék betakarítása

Rendkívül meleggel kezdődött az idei nyár, az ország számos pontját csapadékhiány, kínzó hőség és szárazság sújtja. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a rendkívüli időjárással járó veszélyekre figyelmeztet honlapján. A rekkenő hőségben még inkább megnő tüzek kialakulásának veszélye.

„Csapadék csak az elmúlt hét utolsó felében hullott néhány helyén az országnak. Javarészt záporok, zivatarok fordultak elő, amelyek egyenetlenül öntözték az ország területét, ennek köszönhetően a csapadékmennyiségben helyileg igen nagy eltérések voltak. Amennyiben a meglévő csapadékhiányt vesszük alapul, Nyugat-Szlovákiában elenyésző mennyiség hullott az éltető nedűből " – értékelték az SHMÚ szakemberei.

Nyugaton a hétvége során a rekordhőség miatt jelentős mennyiségű csapadék párolgott el. A legjelentősebb példa erre Pozsony környéke volt (több mint 47 mm/hét), ahol a SHMÚ június 24-én, a legnagyobb napi szintű vízelpárolgást is tapasztalta (7,8 mm/nap).

„A kiadós esőzések köszönhetően a csak keleten javult helyzet, kivéve Kassát, ahol továbbra is nagymértékű az aszály mértünk. Viszonylag elfogadható a helyzet Árvában és Kiszucán, ugyanakkor az ország túlnyomó részén nagyon meleg, vagy szélsőségesen meleg időjárást és csapadékhiányt észlelünk" – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az előrejelzés semmi biztatóval nem kecsegtet

„A meteorológiai szárazság és a talaj szárazság modellezett előrejelzései a jelenlegi kedvezőtlen állapot folytatódását, a talaj szárazságának súlyosbodását vetítik előre " – vélekedtek a meteorológusok, kiemelve, hogy a hosszantartó szárazság következtében jelentős valószínűséggel fordulhatnak elő erdőtüzek.

„Jelenleg is a legmagasabb, azaz ötös fokozatú riasztás van érvényben az Erdőháton és a Duna-menti síkságon" – számoltak be a szakemberek, kiemelve, hogy az erdőkben mért csapadékmennyiség jóval kisebb, mint a kipárolgás, ezért nagyon száraz a felületi talajréteg, ami megmutatkozik az aljnövényzet kiszárdásban.

Nyugat-Szlovákia nagy részén, valamint Közép-Szlovákia déli területein szintén a magasnak számító, négyes fokozatú tűzvédelmi figyelmeztetés van jelenleg érvényben.

Már folyik a gabonafélék betakarítása

Ilyen extrém körülmények között kezdődött el a kalászosok betakarítása. Az eredményekre rányomta bélyegét a rendkívüli szárazság és a csapadékdeficit, ennek következtében „megégett" és törpeméretű gabonaszemek jellemzik a termést. A becslések alapján az idén a múlt évitől jóval gyengébb terméssel számolnak a mezőgazdászok –számolt be a július 3-án megtartott sajtótájékoztatóján Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

A nagy meleg valamennyi kalászos gabonaféle, valamint a repce érését is felgyorsította. Az eredmények azonban jóval gyengébbek a tavalyinál. A búza terméshozama esetenként 30 százalékkal is elmarad az egy évvel korábbinál.

A gabona betakarítása gőzerővel zajlik a déli járásokban. Pozsony megyében a Szenci járásban az őszi árpa betakarításával kezdődött az aratás. A Dunaszerdahelyi járásban június közepén már arattak. A Galántai járásban is szokatlanul korán, már június 20-án elkezdték az őszi árpa betakarítását. Az első eredmények messze elmaradnak a múlt évitől.

A rossz eredményeket csak tovább súlyosbítják az egyre gyakrabban lángra lobbanó mezőgazdasági területek, ezért a hatóságok fokozott figyelemre s tűzvédelmi előírások betartására szólítják fel a lakosságot.

Polnoinfo.sk//Topky.sk/Gazdaság.sk
Fotó: tőzsdefórum.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia