vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Szlovákia lakossága lassan gyógyszerfüggővé válik

2371

-Először tájékozódjunk az orvosuknál és a gyógyszerészünknél
-Terjed a cyberchondria
-Papp Lajos a gyógyszerlobbiról és az orvoslásról


Szlovákia lakossága az elmúlt évben 100 millió doboz gyógyszert fogyasztott el, ami a szakemberek szerint már tetemes mennyiségnek számít.

A gyógyszerek túlzott és fölösleges használata következtében csökken azok hatása és kialakulhat a szervezetben az úgynevezett gyógyszer-rezisztencia. A betegek érdekképviseletét ellátó legnagyobb szlovákiai szervezete ezért úgy döntött, országos akciót indít a racionális gyógyszerfogyasztás érdekében.

Először tájékozódjunk az orvosuknál és a gyógyszerészünknél

„Célunk ösztönözni a betegeket, hogy kérdezzék meg az orvosukat és a gyógyszerészüket, hogy megfelelő –e a gyógyszerfogyasztásuk, melyre ugyan szükség van, de túlzott mértékben akár ártalmas is lehet" – ismertette Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke.

Hozzátette, hogy a nyilvánosság ezzel kapcsolatban a liekysrozumom.sk oldalon találhat részletes felvilágosítást.

A kampány főleg online formában történik, ősszel viszont már a járóbeteg-rendelőkben és a patikákban is találkozhat vele a lakosság, akciójukat egészen jövő év májusáig fojtatják.

Egyes betegek a kezdődő vírusos fertőzés miatt már szinte erőszakosan követelik az orvosuktól az antibiotikumot. „Az orvos eredménytelenül magyarázza, hogy többet segítene az, ha a gyógyulásig ágyban maradna" – mondta Lévyová.

Terjed a cyberchondria

A projekt figyelmeztet az elsősorban internethasználók körében terjedő virtuálisan felfokozott hipochondriára, vagy más néven cyberchondriára. Ebben a betegségben szenvedők feltételezett betegségeikre gyűjtenek be információkat az internet segítségével, ami meglehetősen aggasztja a betegek jogvédő szövetségét. „A páciensek így ellenőrizetlen, nem ritkán életveszélyes információk alapján, a diagnózisuknak nem megfelelő gyógyszert kérnek az orvosoktól" – figyelmeztetett Lévyová.

Az „Ésszerűen a gyógyszerekkel" megnevezésű kampány Tomáš Drucker egészségügyi miniszter védnöksége alatt zajlik, amit több szakmai szervezet is támogat.

A közelmúltban a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SlEK) szintén indított egy hasznos projektet a betegek részére. Egy ingyenes internetes alkalmazásról van szó, mely a gyógyszerek nem kívánatos kombinációját és azok lehetséges mellékhatását taglalja. Az alkalmazás az interakcieliekov.sk weboldalon érhető el.

Papp Lajos a gyógyszerlobbiról és az orvoslásról

Papp Lajos szívsebész professzor a nem rég Királyhelmecen tartott előadásban szintén a mértéktelen gyógyszerfogyasztásról beszélt. A gyógyszerek káros hatásait taglalva a professzor leszögezte, amennyiben minden gyógyszer eltűnne a patikákból, többen gyógyulnának meg és kevesebben halnának meg – utalt a gyógyszerlobbi praktikáira.

„A testben a gombák, vírusok, baktériumok kényes egyensúlyban vannak, egymást szabályozzák, s ha ezt megbontjuk baj és betegség keletkezik. Márpedig az antibiotikumokkal például durván felborítjuk ezt a finom egyensúlyt, pusztítva a hasznos baktériumokat és a bélflórát is" - szögezte le a professzor.

„A láz a vírus legnagyobb ellensége (természetes vírusölő), 38 fokos láz lassítja, 39 fokos láz bénítja és 40 fokos láz pusztítja a vírust. A 41 fokos láz kezdi veszélyeztetni az életet, ekkor kell használni nagyanyáink ősi módszerét, a megfelelő helyen és módon alkalmazott vizes borogatást és a fürdőben történő hűtést" – hangoztatta a természetes gyógymódok hasznosságát Papp ezzel is buzdítva a hallgatóságot, hogy minél kevesebb mesterséges gyógyszert fogyasszon.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: egészségtükör.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia