vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Jövő áprilistól csökkenhetnek az autósokat sújtó bírságok

2370Jelenleg a hiányzó, vagy nem időben végzett műszaki- és szennyezőanyag-kibocsátási ellenőrzések esetében az állami szervek automatikusan 322 euróra büntetik a gépjármű tulajdonosát.

Akinek csak az egyik a gépjármű üzemben tartásához szükséges dokumentuma jár le, az is 166 eurós büntetésre számíthat.

Abban az esetben, ha valaki 15 napon belül befizeti a bírságot, a hatóság kétharmadára csökkenti a bírságot, például a 166 eurós büntetés esetében így 111 euróra csökken a bírság. Az új szabályozás szerint még kedvezőbb feltételekkel járhat az időben történő fizetés.

A kormány által június 28-án elfogadott szabályozás szerint, amennyiben a gépjármű tulajdonos részt vesz a szükséges ellenőrzésen (vagy kijelenti a hatóságnál az autóját) és 15 napon belül befizeti a bírság harmadát, a szankció teljesítettnek minősül.

"Ez az eszköz egyúttal motiválná a járműfenntartókat, hogy pótlólagosan minél előbb teljesítsék kötelezettségüket, hogy ezzel elkerüljék a teljes összegű büntetés kifizetését" – olvasható a beterjesztők indoklásában.

Amennyiben a parlament is elfogadja az törvénymódosítást, jövő áprilistól már alkalmazhatják az új jogi normát.

A módosítás beterjesztői szerint az új norma hozadéka lesz az is, hogy bővül a műszaki ellenőrző állomások száma. Jelenleg ugyanis a minisztérium járásonként szabta meg az ellenőrző állomások maximális számát. Javaslat ennek eltörölését indítványozza. Ettől azt remélik, hogy megszűnnek a hosszú várólisták.

A járási hivatalok jelenleg 40 ezer olyan esetet tartanak nyilván, melyeknél a tulajdonosoknak automatikusan kiküldik a büntetést.

Aktuality.sk/Gazdaság.sk
Fotó: webnoviny.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia