vasárnap, július 15, 2018

Keresés

A RegioJet is csatlakozik a pozsonyi integrált közlekedéshez

2369

-Jelenleg is folynak az intenzív tárgyalások
-Pozsony megye már jóváhagyta a csatlakozást
-A közlekedési tárca támogatja a kezdeményezést
-A tervezett megállók
-Néhány információ a rendszerről

A Pozsonyi Integrált Közlekedés Rendszerhez (IDS) belátható idő belül csatlakozhat RegioJet magán közlekedési társaság. A rendszer koordinátora a Pozsonyi Integrált Közlekedés rt. (BID) múlt év novemberétől intenzív tárgyalások folytat erről a RegioJettel. Ez év első negyedévében már elkészültek a személyszállítók és megrendelők hatástanulmányai.

Jelenleg is folynak az intenzív tárgyalások

Július közepén még egy munkamegbeszélésre kerül sor, azonban a magán személyszállító társaság már előzetesen jelezte szándékát a csatlakozással kapcsolatban, most a az ezzel kapcsolatos hivatalos állásfoglalásukra várunk – jelezte Zuzana Horčíková, A BID vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy egyeztetnek majd a pénzügyi forrásokról, az egyes személyszállítók árjegyzékéről, s a velük kötendő szerződésekről, valamint a személyszállítási szabályzatról. A RegioJetnek egyebek mellett módosítania kell tarifa- és információs rendszerét, ami akár három hónapig is eltarthat.

„A hivatalos csatlakozást 2018. január 1-től tervezzük, de legkésőbb 2018. június 30-tól. Az elkövetkező időszakra megvan a felhatalmazásunk, hogy a tárgyalásainkkal eredményesen bekapcsoljuk a magán vasúti társaságot is a rendszerbe"- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Horčíková.

Pozsony megye már jóváhagyta a csatlakozást

Pozsony megye már megtárgyalta és egyet értett a RegioJet csatlakozásával, amit a magántársaság úgy értékelt, hogy ez egy újabb lépés az általuk már régóta kinyilvánított szándék megvalósítása felé.

„A tárgyalások sikeresen folytatódnak, jelenleg a működés részleteinek tisztázásán dolgozunk, például azon, hogy miként kapcsolódunk majd be a tarifarendszerbe" – erősítette meg a társaság szóvivője, Aleš Ondrůj kiemelve azt, hogy szerinte ez egy újabb impulzust fog adni a modern vasúti személyszállítás és tömegközlekedés preferálásához az egész főváros és a megye területén.

A közlekedési tárca támogatja a kezdeményezést

A megyéhez hasonlóan a fővárosnak is állást kell foglalnia ez ügyben, azonban az kérdéses, hogy mikor kerül erre sor. „A fővárost mostanáig hivatalosan nem tájékoztatták a RegioJet IDS-hez történő csatlakozásáról, ezért ebben kérdésben még nem nyilatkozunk" – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A magán személyszállító társság csatlakozási szándékát viszont támogatja a közlekedési tárca. „A közlekedési minisztérium, mint az IDS egyik partnere örömmel nyugtázta a RegioJet döntését arról, hogy csatlakoznak az IDS-hez"- nyilatkozta a minisztérium szóvivője, Karolína Ducká.

Hozzátette, hogy a társaság az utazók nagy megelégedésére naponta jelentős utasforgalmat bonyolít le Pozsonyba és vissza, például a Pozsony – Úszor vonalon az átlagos havi utasforgalom eléri a 182 ezer főt.

A tervezett megállók

A RegioJet az IDS keretében a következő megállókat szolgálná ki: Pozsony főpályaudvar, Pozsony – Vereknye, Pozsonypüspöki, Csölle, Misérd, Annamajor és Úszor. A jövőben ezen a vonalon még további két megálló létesítésével számolnak, Főrév és Márton temető megnevezéssel. Az S70 megnevezésű vasútvonalon csúcsidőben 15 percenként, míg egyéb időben 60 percenként járnak majd a vonatok.

„A csatlakozásunkat követően a vonatainkat érvényes pozsonyi tömegközlekedési jegy felmutatásával is igénybe lehet majd venni" – mondta Ondrůj. Reményei szerint a vonalon közlekedő vonatokat használni fogják a Pozsonypüspöki és Vereknye városrészek lakó is. A vonalon egyaránt érvényesek lesznek a tömegközlekedési- és a vontjegyek.

Néhány információ a rendszerről

A projekt célja az elővárosi tömegközlekedés dinamizálása és az egységes tarifarendszerek létrehozása. A projekt a Szlovák Vasutak, a Pozsonyi Közlekedési Vállalat és a Slovak Lines buszvállalat együttműködésén alapszik, melyben a RegioJet csatlakozásával is számolnak.

Az első működő projekt a 630 és a 620-as járat indítása Pozsony és Horvátgurab között volt. 2015. nov. 1-től Szenc és Bazin is bekerült az integrált autóbusz-közlekedésbe.

Jelenleg folyamatban van a vonatok bevonása is, az S1-S99 jelölésű járatok Pozsony 50 km-es körzetében közlekednének. Egyelőre 4 vonalon üzemel a rendszer: S20 (Jókút - Malacka - Pozsony főpályaudvar), S25 (Zohor - Magyarfalu), S50 (Bazin, Nagyszombat - Pozsony főpályaudvar), S60 (Réte - Pozsony főpályaudvar).

A Pozsonyi Integrált Közlekedés Rendszerről még többet ide kattintva, a társaság hivatalos oldalán olvashatnak

Aktuality.sk/idsbk.sk/Gazdaság.sk
Fotó: aetter.sk

2369 2

 

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia