szerda, június 20, 2018

Keresés

Az olcsó lakáshitelek és az elszabadult ingatlanárak fújják az ingatlanlufit

2366

-Az Európai Központi Bank döntése meghatározó lehet
-Élesedik a konkurenciaharc
-A hitel törlesztése
-Drágulnak az ingatlanok

Szlovákiában jelenleg nagyon olcsón lehet jelzáloghitelt felvenni. Az utóbbi évek kedvező folyamata viszont a lakhatás iránt érdeklődők számára egy nem kívánt hozadékkal is jár, ugyanis az ingatlanárak rohamtempóban növekednek, s Pozsonyban egyenesen az eget verdesik.

Amennyiben jelenleg kíván valaki lakáshitelt felvenni, átlagosan 1,79 százalékos kamattal törlesztheti a felvett összeget. Az olcsó hitel azonban csaknem az egész országban megnövelte az ingatlanok árát.

Az most kérdés, hogy marad-e a kamatok alacsony mértéke hosszabb távon is, vagy gyorsan megváltozik ez a trend.

Az Európai Központi Bank döntése meghatározó lehet

Az elemzők szerint még a szlovákiai polgárok elég sokáig élvezhetik majd az olcsó jelzáloghitel nyújtotta előnyöket. Ezt segíti az Európai Központi Bank (EKB) árfolyam politikája, a foglalkoztatás terén tapasztalható pozitív folyamatok, valamint a kommersz bankok konkurenciaharca. Ez a három tényező leginkább befolyásolja azt, hogy az embereknek mennyit kell a hitelért fizetniük.

„Az EKB a fő kamatlábat a jelenlegi alacsony szinten fogja tartani legalább ez év végéig. 2018-ban mérsékelt emelkedéssel számolhatunk, de ugrásszerű növekedéstől nem kell tartanunk" – jelezte Jana Glasová, a Postabank elemzője.

Az EKB azért is kitart a jelenlegi valutapolitikája mellett, mert az infláció mértéke továbbra is nagyon alacsony.

Élesedik a konkurenciaharc

Esetenként még az megtörténhet, hogy a bankok közti konkurenciaharc következtében csökken a hitelkamat – véli Pavel Škriniar a FinančnáHitparáda.sk elemzője.

„Minden a pénzpiac alakulásától függ, nem lehetetlen a kamatlábak csökkenése. Ez megfigyelhető a japán jelzáloghitelek kamatlábánál, amely a csak a töredéke a miénknek" - érvelt Škriniar.

Az elemző kiemelte, hogy nem mindig a legkisebb kamatmértékkel felvett hitel a legelőnyösebb. A pénzintézetek gyakran az alacsony kamatláb feltételéül további termékek igénybevételét szabják, ami megemelheti a hitel törlesztésének teljes költségét.

A hitel törlesztése

Nem valószínű, hogy a hitelkamatra negatív hatással lesz a munkanélküliség ráta alakulása, amely egyébként szintén befolyással van a hitel törlesztésére.

„Amennyiben a bankban nő a bedőlt hitelek aránya, az végső soron megmutatkozik a kamatláb emelésén. A bank kamatbevételeinek ugyanis fedezniük kell azokat a javító tételeket, melyeket a bank a nem törlesztett hitelek esetében hozz létre"- ismertette Maroš Ovčiarik, a FinančnýKompas.sk portál elemzője.

A szlovákiai gazdaság bővülése következtében a szakemberek a munkanélküliek számának csökkenésével számolnak, ezért szerintük megmarad a lakosság kedvező fizetési morálja.

2366 3

Drágulnak az ingatlanok

Az elmúlt évben Szlovákia lakossága az olcsó hitelek következtében jelentősen eladósodott, s ez megmutatkozott az emelkedő ingatlanárakban is. Erre a negatív folyamatra nemrég a Nemzeti Bank (NBS) is figyelmeztetett.

Az NBS ezért is korlátozta a jelzáloghitelek folyósítását, azonban a kommersz bankok megtalálták a kisapukat és megkerülik ezt az akadályt.

Az ingatlanok ára a folyó év első negyedévében a válság előtti árakhoz viszonyított legnagyobb mértékű emelkedést produkálta. Ennek következtében átlagosan 8 százalékkal nőtt a lakosság lakhatási kiadása.

A drágulás leginkább a gazdag régiókban volt szembetűnő. Ellenben Kassa vagy Eperjes megyében az ingatlanok ára lassabban nőtt. Besztercebánya megyében évközi szinten még 2 százalékos csökkenést is mértek.

Aktuality.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Aktuality.sk /David Ištok

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia