szerda, június 20, 2018

Keresés

Folytatódik a sztrájk a Volkswagenben - nyomásgyakorlás mellett érvelt Fico

2364

-Egy konszern, egy fizetés?
-Tovább folytatódik a sztrájk a Volkswagenben

Robert Fico azon meggyőződésének adott hangot, hogy a jelenlegi helyzetben nyomást kell gyakorolni a bérek emelésére. „A Szlovákiában működő vállalatok nyereségének mértéke nagyon magas. Most nem kell félnünk attól, hogy elmennek. Az első helyen az ember és a követeléseik vannak" – jelentette ki az RTVS közrádió „Szombati párbeszédek" című vitaműsorában június 24-én a kormányfő.

Egy konszern, egy fizetés?

Ezért legitimek a szlovákiai Volkswagen (VW) dolgozói által megfogalmazott követelések teljesítése érdekében folytatott sztrájk – tette hozzá Fico.

„Nem állítom, hogy a pozsonyi VW üzemében dolgozók béreinek rögtön a német szakmunkások bérének megfelelő szintre kell ugrania. Viszont tudjuk, hogy Pozsonyban a legnagyobb termelékenység és a minőség, s konszernen belül itt készülnek a luxus kategóriájú személyautók, akkor miért kellene egyazon cégen belül, ugyanban beosztásban lévő munkásnak a másik üzemben dolgozók bérének harmadát keresnie?" – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Ugyanakkor kifejtette, hogy nem avatkozhat bele abba, hogy miként emeljék a béreket egy konkrét vállalatnál. „Erről szól a kollektív tárgyalás" – szögezte le a kormányfő. Hozzátette, hogy az „egy konszern, egy fizetés" elvét a nemzetközi fórumokon is felvetik majd a kormánya képviselői. „Miért is kellene, hogy ilyen óriási különbségek legyenek a bérezések között?" – vélekedett Fico.

Tovább folytatódik a sztrájk a Volkswagenben

Tegnap már 14-er ültek tárgyalóasztalhoz a Modern szakszervezetek (MOV) és a VW képviselői, noha a MOV szerint közel vannak a megegyezéshez, megállapodás azonban nem született, ezért mai is folytatódik a június 20-án kezdődött sztrájk.

„Célunk, hogy több pénz legyen a bértarifák emeléséhez, mert ez hosszabb időre biztosítja a dolgozók bérének folyamatos emelését. A munkáltató viszont egyszeri juttatásokban gondolkozik, ennek azonban nincs meg a megfelelő hozadéka a dolgozók részére" - mondta MOV vezetője, Zoroslav Smolinský a tegnapi tárgyalásokat követően.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/Michal Svítok

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia