kedd, május 22, 2018

Keresés

Az idén 50 millió eurós pótfinanszírozáshoz juthat az egészségügy

2361

-Magasabb egészségbiztosítási járulékot fog fizetni az állam.
-Az állam ne legyen pénzkiadó automata.
-Adósságrendezésre legfeljebb 585 millió eurót kapnak a kórházak.

Az állam még az idén 50 millió eurós pótfinanszírozásban részesítheti az egészségügyet.

Ezt elsősorban az állami biztosítottak egészségbiztosítási járulékának emelésével kívánják elérni – ismertette a június 23-án tartott közös sajtótájékoztatón Tomáš Drucker (Smer-SD) egészségügyi miniszter és Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter.

„A pótfinanszírozás mértéke a szeptemberi adóbevételek előrejelzése után válik konkréttá, lehet ennél lényegesen alacsonyabb, de akár magasabb is" – ismertette Kažimír. Az egészségbiztosítási járulék az állami biztosítottak esetében a jelenleg érvényes alapösszeg 3,78 százalékáról 4,43 százalékra emelkedik majd.

Az állam ne legyen pénzkiadó automata

Az emeléshez októberben módosítják a vonatkozó törvényt, így az új járulékfizetési ráta már novembertől hatályos lesz. „A pénzügyi kereteink nem teszik lehetővé, hogy tovább bővítsük az egészségügyi ellátórendszer hálózatát"- mondta Drucker. Az idei sajtóközleményeiben az egészségügyi tárca azonban még a 150 millió eurós pótfinanszírozás szükségessége mellett érvelt.

A nem állami kórházak, az egészségügyi biztosítók, a munkáltatók, a rendelőintézetek és betegek érdekképviseletei már évek óta harcolnak azért, hogy több pénzt kapjon az egészségügyi szektor. A pótfinanszírozás segíthet például az Általános Egészségbiztosító (VšZP) helyzetén, amely a múlt évet magas veszteséggel zárta, ezért az idén konszolidációs tervet hajt végre. Az intézmény vezetője, Miroslav Kočan szerint a pluszpénz javítana a VšZP likviditásán és gazdasági helyzetén.

Adósságrendezésre legfeljebb 585 millió eurót kapnak a kórházak

Az állam legfeljebb 585 millió eurót szán a kórházak által felhalmozott adósság rendezésére. Ezt még az idén elkezdenék, és több körben valósítanák meg, ismertették a tárcák vezetői a sajtótájékoztatón.

Ez az állami és a nem állami kórházakra egyaránt vonatkozik majd. „Én az egyenlőség híve vagyok"- hangsúlyozta Drucker. Az adósságrendezés nem egyszeri alkalom lesz, azok fognak pénzhez jutni, akik hajlandók lesznek végrehajtani a konszolidációs tervet. Két formában tervezik az adósságrendezést – a fix diszkontrátáról történő megegyezéssel és elektronikus aukcióval.

Az egészségügyben felhalmozott adósság mértéke tavaly elérte a 647,24 millió eurót. A legtöbb tartozást, mintegy 547,16 millió eurót, az állami és az egyetemi kórházak halmozták fel. A legtöbb probléma a lejárt határidejű fizetési kötelezettségekkel a belügyminisztériumhoz és a védelmi minisztériumhoz tartozó intézményeknél van (24,89 millió euró). De a városok és megyék hatáskörébe tartozó, valamint a nonprofit alapon működő szervezetek is 74,91 millió euró lejárt határidejű fizetési kötelezettséget jegyeznek. A kórházak adósságát a múltban már háromszor rendezték.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: SITA

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia