kedd, május 22, 2018

Keresés

Mi a teendő, ha elveszítjük az e-személyit?

2360-A földgolyó bármely pontjáról elintézhető.
-A diszkrét adatnak kulcsszerepe van.

Akár belföldön, vagy netán külföldön éri minket ilyen kellemetlenség, jelenleg már nem feltétlenül szükséges felkeresni a legközelebbi rendőrőrsöt. Létezik egy sokkal kényelmesebb és gyorsabb ügyintézési lehetőség is.

A nyaralóknak a pihenésük során kelő figyelmet kell arra is fordítaniuk, hogy a személyigazolványukat biztonságos helyen tartsák, amennyiben az e-személyit mégis elveszítik, vagy ellopják tőlük, minél előbb le kell blokkolni azt.

A földgolyó bármely pontjáról elintézhető

„Ezt megtehetjük hagyományos módon, azzal, hogy felkeressük a legközelebbi rendőrőrsöt idehaza, vagy külföldön. Sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldás azonban az elvesztett e-személyi elektronikus blokkolása. Néhány perc alatt megtehetjük ezt a földgolyó bármely pontjáról, ahol van internet hozzáférés" – tudhatjuk meg a belügyminisztérium közleményéből, amelyben utalás található www.slovensko.sk portál használatára.

A portálon található szolgáltatást a belügyminisztérium működteti, és az „Okiratok információs rendszerében tárolt kapcsolati adtok változtatása" címszó alatt találhatjuk meg (https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/ menu-doklady/do-modifikacia/)

„Ez azt a célt szolgálja, hogy a személyes biztonsági kóddal (BOK) ellátott e-személyivel történő bejelentkezés után, a belügyminisztérium nyilvántartásában változtatni lehessen az adott személy kapcsolati adatain – például a telefonszámon, vagy az e-mail címen, amelyen keresztül szükség esetén az állami hivatal alkalmazottai elérhetik az ügyfelet" – olvasható a tárca tájékoztatásában.

A diszkrét adatnak kulcsszerepe van

Ezen kívül a „kapcsolati adatok módosítása" megnevezésű szolgáltatás lehetővé teszi, hogy megadjunk egy úgynevezett diszkrét adatot, amely a kulcsa az általunk kezdeményezett elveszített személyigazolvány elektronikus blokkolásának. „Ez egy rövid jelszó, melyet a rendszer tárol, de ami nagyon fontos, hogy az ügyfél is megjegyezze a jelszót, ellenkező esetben nem tehet mást, mint hogy felkeresi a rendőrőrsöt" – egészíti az információkat a tárca anyaga.

A személyi igazolvány elvesztése, vagy lopás esetében, egy hasonló elektronikus szolgáltatás vehető igénybe a „chippel ellátott személyi igazolvány elvesztésének bejelentése". (https://portal.minv.sk/wps/portal/domov/eid/elektronicke-sluzby/strat a/)

„Ide már logikus okból kifolyólag nem kell bejelentkezni, mivel nincs mivel. A szolgáltatás kérni fogja a vezeték- és utónevet, a születési számot és főleg a diszkrét adatot. Ezután a személyi automatikusan blokkolva lesz, tehát érvénytelenné válik. Ezt követően az ügyfél 30 napon belül köteles kérvényezni az új személyi okmány kiadását" – áll a tárca utalásában.

Szlovákiában évente mintegy 60 - 70 ezren veszítik el a személyi igazolványukat, tudhatjuk meg a rendőrség, az utóbbi két évben rögzített statisztikai adataiból. Ezt az eseményt minél előbb jelenteni kell a rendőrségnek, a leírtak alapján most már ezt megtehetjük elektronikus formában is.
.
TASR/Živé.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia