kedd, május 22, 2018

Keresés

A létminimum emelésével július 1-től változik a nyugdíj összege is

2359- A végrehajtás esetében is megkapják a létminimum 100 százalékát.
- Akár meg is szűnhet a nyugdíjból történő levonás.

A létminimum összege július elsejétől havi 199,48 euróra emelkedhet a Szociális Biztosító (SP) javaslata alapján, amelyet június 21-én ismertettek az intézmény vezetői Pozsonyban.

A létminimum összege befolyásolja a végrehajtói levonást, a nyugdíjakat, az időelőtti nyugdíjazás jogosultságát, valamint a 2018. január 1-től a minimális nyugdíj formájában folyósított garantált nyugdíjbevétel összegét.

Végrehajtás esetében is megkapják a létminimum 100 százalékát

A biztosító júliustól magasabb nyugdíjat fog folyósítani azon nyugdíjasok többségének, akiknek a nyugdíjából végrehajtói levonás van folyamatban. Ennek köszönhetően a nyugdíjasoknál a levonást követően a létminimum összegének 100 százaléka marad majd.

Június 30-ig a létminimum egy személyre vonatkozó összege 198,09 euró, július 1-től a létminimum összege 199,48 euróra módosul. Az alapösszeg, amelyet a végrehatói eljárás alá eső nyugdíjasnak június 30-ig fognak folyósítani 198,09 euró, míg július 1-től ez 199,48 euró lesz.

Az alapösszeg azon személyek részére, akiknek a nyugdíjas tartásdíjat fizet, a létminimum 50 százalékai, ami jelenleg havi 99,04 euró, ez az összeg július 1-vel havi 99,74 euróra emelkedik majd. A kiskorúak részére történő levonásokat külön szabályozza a rendelkezés.

Akár meg is szűnhet a nyugdíjból történő levonás

A létminimum összegének emelése azzal is járhat, hogy megszűnik a nyugdíjból történő levonás. Azokról az esetekről van szó, amikor a nyugdíj összege kisebb, mint a létminimum összege, melyet köteles az SP a nyugdíjasnak folyósítani. A létminimum összegének módosítását követően, első alkalommal az augusztusi kifizetéskor hajtják végre a levonásokat az említett szabályok szerint. A Szociális Biztosító a nyugdíjasoknak augusztusban kifizeti majd a júliusban levont többletet is.

A korkedvezményes nyugdíjazás egyik feltétele, hogy a korkedvezményes nyugdíj összege az igénylés napjához számítva magasabb, mint a felnőtt személyre vonatkozó létminimum 1,2 szerese, vagy amennyiben a biztosított a II. pillérbe is fizetett, az I. és II. pillérből kapott korkedvezményes nyugdíj összege meghaladja létminimum 1,2 szeresét. Július 1-től 239,40 euróra emelkedik az erre vonatkozó összeg.

A minimális nyugdíj összegét egy adott naptári évben az előző év második félévében meghatározott létminimum összegéből állapítják meg. Azaz a létminimum összegének 2017 második félévében történő emelése 2018. január 1-től növeli a minimális nyugdíj összegét.
30 év igazolt nyugdíjjárulék fizetése után a legalacsonyabb határ 269,50 euróról 271,30 euróra emelkedik havonta. Ebben az esetben 2018 januárjától a nyugdíjbevétel összege nem lehet alacsonyabb havi 271,30 eurónál.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: nextlevel.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia