szerda, május 23, 2018

Keresés

Zónásítják az országot, avagy hova gördülnek majd a milliárdok?

2354Szlovákia 10 év után jelentősen változtat az állami beruházási ösztönzőket szabályozó törvényén. Az elképzelés szerint a jövő évtől az országot négy beruházási övezetre osztják majd, A, B, C és D megjelöléssel.

Az A övezetbe azok a megyék lesznek, ahol a nyilvántartott munkanélküliség mértéke legfeljebb az átlagos szintet éri el, gyakorlatban ezek úgy lesznek feltüntetve ,mint a maximálisan 100 százalékos átlagos munkanélküliségi mértékkel bíró térségek. A B övezetbe Szlovákia azon részei fognak tartozni, ahol a nyilvántartott munkanélküliség mértéke 100 -135 százalék között fog mozogni. A C övezetben ez mérték 135 -160 százalékig fog terjedni, valamint a D övezetbe a 160 százalék feletti régiók esnek majd.

Új tényező lesz a „munkanélküliség mértéke"

A munkanélküliség mértékét az adott zónában több szomszédos járás átlagértéke alapján fogják kiszámolni. A beruházók ugyanis nem akarnak az elmaradott országrészekbe menni, így az üzemeiket azokba a térségekbe telepíthetik majd, melyek szomszédosak a leszakadt régiókkal.

„Egyúttal az ott élő embereknek is lehetősége lesz, hogy legfeljebb 40 kilométer távolságban a lakhelyüktől munkába álljanak"- magyarázta Peter Žiga, gazdasági miniszter.

Már nem mindig lesz feltétel az új munkahelyek kialakítása

Jelentős változás lesz az is, hogy beruházási ösztönzőket folyósíthatnak majd akkor is, ha a beruházók nem alakítanak ki új munkahelyeket. Ennek pontos részletei a kormány és a parlamenti jóváhagyások után lesznek ismertek, amit még az idén szeretnének lebonyolítani.

„Amennyiben fennállna annak a veszélye, hogy a beruházó távozni kíván az országból, meg lesz annak a lehetősége, hogy a technológia beszerzését támogassuk akkor is, ha nem hoznak létre új munkahelyeket, s ezzel megakadályozzuk némely beruházó az Európai Unió más régiójába történő távozását"- érvelt Žiga.

Néhány évvel ezelőtt sem szabta feltételül az állam új munkahelyek létrehozást a beruházási ösztönzők folyósításánál. Például a rózsahegyi Mondi SCP papírgyár 2012-ben a második Fico kormánytól 25 millió euró értékű adószabadságot kapott. Ugyanakkor a Samsung a munkahelyek megtartására szintén 20 millió eurós adószabadságot könyvelhetett el. És 2014-ben az 58 millió eurós adószabadságot Duslo Šaľa is megkapta. Mind a három beruházó az ösztönzők hiányában beruházásaikat más országba vitte volna - emlékeztetett Žiga.

„Újdonság lesz még a vagyon tulajdonának átruházási lehetősége kevesebbért, mint az átlagérték. Az önkormányzat így majd eladhatja 1 euróért a beruházónk az ipari parkban használaton kívül lévő épületeit, vagy parcelláit" – mutatott rá Žiga.

Prioritást kapnak a kutatást és fejlesztést célzó nagyberuházások

„Arra fogunk törekedni, hogy a legkisebb munkanélküliségi mértékkel rendelkező régiókba csak a kutatást és fejlesztést célzó nagyberuházások érkezzenek. Egyúttal az elmaradott térségekben továbbra is támogatni fogjuk a kisebb hozzáadott értékkel bíró beruházásokat"- magyarázta gazdasági tárca első ember.

Megszűnik a foglalkoztatottak főiskolásokra és középsiklásokra történő besorolása. A meghatározó kritérium a kezdő fizetés lesz. Például a technológiai központok, állami beruházási támogatás folyósítása esetében kötelesek lesznek z alkalmazottnak legalább az átlagbér kétszeresét megadni, ami jelenleg vastagon 1824 eurót jelent.

Az idén 25 ezer új munkahely jöhet létre

„Aktuálisan 70 beruházó érdeklődik a Szlovákiában történő beruházás feltételei iránt, minden tervezett invesztíció megvalósítása esetében mintegy 25 ezer új munkahely jöhet létre" – nyilatkozta Róbert Šimončič, a Szlovákia Beruházásokért Felelős Ügynökség (SARIO) igazgatója.

Jelenleg az állam anyagi és nem anyagi vagyon megvásárlása folyósít pénzügyi támogatást. A gyakorlatban például ez jelentheti gyártócsarnok, gépek vagy éppen a szükséges szoftver megvásárlását. Ugyanúgy adószabadságot, vagy pénzjuttatást is kaphat a beruházó az újonnan kialakított munkahelyek számától függően.

Az állami támogatást a kormány fogja jóváhagyni

A jövőben a konkrét állami támogatást a gazdasági minisztérium beleegyezésével a kormány fogja jóváhagyni. Ezzel az intézkedéssel 14 hónapról 6 hónapra kívánják lerövidíteni a beruházási ösztönzők folyósításáról indított eljárást

A jogosult kiadásokba beszámítható lesz az összes beruházási kiadás. Az ösztönzők folyósítását véleményezhetik majd a munkáltatók érdekképviseletei. Ezzel szeretné az állam elejét venni annak, hogy olyan céget támogassanak, amely azt az országban meglévő konkurenciájának likvidálására használná.

Egy másik feltétel lesz, hogy az állami támogatás odaítélésének érdekében a nagy cégeknek kétszer annyit kell majd beruházniuk, mint a kis cégeknek. A gazdasági minisztérium az új törvényt már egyeztette főbb partnereivel, ezért annak gördülékeny elfogadását várja a kormánytól és a parlamenttől. „Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor 2018-tól az jogi norma hatályos lesz"- zárta le Žiga.

Pravda.sk/TA3.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia