szerda, május 23, 2018

Keresés

Megnyílt a lehetőség külhoni magyar családi vállalkozások előtt

2253A külhoni magyar vállalkozások támogatására 830 millió forint értékben hirdettek pályázatokat - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára június 16-án Gyulán.

A határon túli fiatal családi vállalkozóknak szóló háromnapos, képzéssel egybekötött konferencia megnyitása előtt Potápi Árpád János azt elmondta, hogy a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében megjelent három pályázat célja, hogy a magyar vállalkozók lakóhelyükön találják meg a számításukat, és megőrizzék nemzeti identitásukat.

Ismertetése szerint a külhoni magyar családi vállalkozásoknak szóló pályázat 600 millió forintos keretösszeggel jelent meg, elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak szánják. Az elnyerhető támogatás mértéke 4-6 millió forint. Ebből a forrásból új és használt tárgyi eszközöket szerezhetnek be a vállalkozások, de lehetőség van a szakmai tevékenységhez kapcsolódó, például banki szolgáltatások, jogi és tanácsadói, könyvviteli és egyéb szakmai szolgáltatások költségeinek a fedezésére is.

A külhoni induló fiatal vállalkozókat 120 millió forinttal kívánja támogatni a kormány. Ezen a pályázaton azok a fiatalok indulhatnak, akik 1977. január 1-én, vagy később születtek, és 2016. január 1-je. után indították vállalkozásukat. A pályázható támogatás mértéke 2-3 millió forint - számolt be a második pályázatról Potápi Árpád János.

Végül további 110 millió forint áll rendelkezésre a külhoni magyar fiatal vállalkozók együttműködésének támogatására. Erre az alapra azok a fiatal vállalkozók (legalább hárman) nyújthatnak be pályázatot, akik valamilyen közös projekten dolgoznak. Ennél a pályázatnál is 4-6 millió forintra számíthatnak a nyertesek. A pályázatok benyújtásának határideje július 17-e - mondta az államtitkár.

A mostani pályázatok hatalmas segítséget jelenthetnek a munkanélküliséggel, elvándorlással és szociális problémákkal küzdő dél-szlovákiai régiókban. Köztudott, hogy elsősorban a kevés munkalehetőség miatt egyre többen hagyják el otthonukat és próbálnak megélhetést találni más régióban, országban, vagy a világ más táján.

Különösen igaz ez a fiatalságra és az értelmiségre, akik iskolai tanulmányaik elvégzése után csak ritka esetben térnek vissza a szülőföldjükre, mivel nem találnak itt megélhetést, így szép lassan kiürülnek, olyan a magyarokkal által lakott ősi vidékeink, mint Bodrogköz, Ung-vidék vagy akár a Palócföld.

A távozó emberek pedig sokat tudnának tenni a helyi közösségért, fejleszthetnék és építhetnék az egyre jobban leszakadó régiónkat, vezető értelmiségiként felkarolva helyi közösség támogatását.

Ehhez a gigászi, emberpróbáló küzdelemhez ad most a magyar kormány pénzt, paripát és fegyvert. Tudjunk élni a lehetőségekkel, és használjuk a számunkra felkínált kitörési lehetőségeket, s ha még az önkormányzatok is felkarolják a helyben meglévő kezdeményezéseket, Szlovákia szerte beindulhatnak és kibontakozhatnak az óriási megtartó erővel bíró családi vállalkozások.

Pályázati felhívás külhoni magyar fiatal vállalkozások együttműködésének támogatására ITT. 

Pályázati felhívás Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő magyar családi vállalkozások tevékenységének támogatására ITT.

Pályázati felhívás Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő induló külhoni magyar fiatal vállalkozások tevékenységének támogatására ITT.

MTI/Gazdaság.sk
Fotó: Patterman Renáta

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia