szerda, május 23, 2018

Keresés

Éles sztrájkot hirdettek a pozsonyi Volkswagenben

2352Határozatlan ideig tartó éles sztrájkot hirdettek a pozsonyi Volkswagen Slovakia (VW SK) autógyárban. A június 20-án 6.00 órától kezdő munkabeszüntetést 11 fordulós eredménytelen egyeztetés előzte meg, melyen nem közeledtek a tárgyaló felek álláspontjai. A sztrájkról szóló bejelentést június 14-én Zoroslav Smolinský, a Modern Szakszervezetek Volkswagen (MOV) elnöke közölte a sajtóval.

Tárgyalásokkal szerettük volna rendezni a dolgainkat

„A kialakult helyzet nem jó, egyáltalán nem örülünk ennek, mi tárgyalásokkal szerettük volna rendezni a dolgainkat, hiszen 11 fordulón keresztül egyeztettünk, s még most is készen állunk a tárgyalásra. Azonban a munkáltató nem vette figyelembe a javaslatainkat, többé-kevésbé kereste, annak a lehetőségét, hogy ne jussunk egyezségre, ahelyett, hogy a megegyezésre törekedett volna"- mondta Smolinský.

A gyárban teljesen leáll a munka

Hozzátett: az éles sztrájk azt jelenti, hogy a gyárban teljesen leáll a munka természetesen minden vonatkozó törvény és előírás betartása mellett. Az éles sztrájkot történelminek nevezte a szlovákiai üzem életében, mivel először történik ilyesmi a fennállásuk óta. Az elnök elvárása szerint, feltehetőleg a dolgozók 80 százaléka kapcsolódik majd be a sztrájkba.

A sztrájkkal a MOV a 12 pontban megfogalmazott követeléseinek teljesítését szeretné elérni, fő követelményük a bértarifák 16 százalékos emelése. Az igényeiket az üzem rekordnagyságú gazdasági eredményeivel indokolják, valamint a magas minőségi szinten végzett munkával, melyet illik tisztességesen megfizetni. A MOV képviselői szerint az üzemben, a dolgozókra különböző akciókkal nyomást próbáltak gyakorolni, hogy ne egyezzenek bele az éles sztrájkba.

Az aránytalan béremeléssel elveszhet az üzem a versenyképessége?

„A sztrájk meghirdetésére, mint a konstruktív tárgyalókészség és a meggyezésre való törekvés hiányának a megnyilvánulásra tekint a Volkswagen Slovakia (VW SK) vezetése, egyúttal tiszteletben tartja a dolgozók jogát, hogy ilyen módon is hangot adjanak a követeléseiknek" – olvasható a társaság közleményében.

A szakszervezet követelései komolyan sértik a társaság és a dolgozók érdekeit. Az aránytalan, 16 százalékos béremelés a társaság számára elfogadhatatlan, mivel veszélybe sodorja, annak versenyképességét, s egyúttal az üzem jövőjét, valamint a munkahelyek stabilitását – figyelmeztetett közleményében az üzem vezetése.

Az aktuális fejlemények ellenére a társaság célja az olyan tárgyalásos megoldás, mellyel mind a két fél elégedett lehet. Volkswagen Slovakia továbbra is jó, tisztességes és stabil munkaadó kíván lenni, standardon felüli bérezéssel és kiterjedt szociális programok kínálatával a dolgozói részére.

A cég béremelésre tett ajánlata érvényes és végleges

A cég a június 9-én béremelésre tett ajánlata most is érvényes és végleges: a bértarifák 4,3 százalékos emelése 2017. június 1-ei kezdettel, 2017. június 1-vel egyszeri 350 eurós összeg kifizetése minden dolgozó részére, a bértarifák 4,0 százalékos emelése 2017.január 1-től, szabadság- és karácsonyi járulék újszerű kiszámolása (13. és 14. fizetés) fix rátával a ledolgozott évek és a bértarifák alapján.

Az ajánlatunkban egy bértarifa átszámolási módszer is szerepel, melynek alkalmazása jelentősen gyorsítaná az egyéni bértarifa emeléseket, valamint a kollektívszerződés hatályosságát 2018.december 31-ig akceptálnánk. „Összességében 8,5 százalékos béremelést javaslunk néhány hónap leforgása alatt. A 6-os bértarifára átszámolva, amely a cég átlagát képviseli, a javasolt béremelés átlagban 112 euró havonta" A társaság határozottan visszautasítja a szakszervezet vádjait, miszerint félrevezetik és félelemben tartják a dolgozókat. „Dolgozóinkat rendszeresen transzparens és tényszerű információkkal látjuk el a kialakult helyzetről" – zárta le a cég közleményét a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában Lucia Kovarovič Makayová, a cég szóvivője.

Žiga: Irracionálisnak tartom a 16 százalékos bérkövetelést

A kormányülést követően tegnap Peter Žiga (Smer-SD), gazdasági miniszter is reagált a meghirdetett sztrájkra, s a 16 százalékos bérkövetelésre. „Tekintettel arra, hogy a VW SK –ban jelenleg is elég magasak a bérek, valamint az átlagfizetés a hasonló vagy az ugyanolyan ágazatban alacsonyabb, az ugrásszerű bérnövekedést – 16 százalékkal egy évben, irracionálisnak tartom" – vélekedett Žiga.

Az ilyen bérkövetelés és nyomásgyakorlás elbizonytalaníthatja az olyan konszern vezetését, mint a Volkswagen, hogy maradjon-e és beruházzon nálunk – figyelmeztetett Žiga. Hozzátette, hogy az utóbbi 5 évben a konszern 1,8 millió eurós beruházást hajtott végre Szlovákiában.

TASR/Pluska.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia