szerda, május 23, 2018

Keresés

Bővíteni kell a lakosság pénzügyi ismereteit

2348 2Szlovákia pénzügyi jártasság terén a környező államok mögött kullog. Ami még ennél is rosszabb, hogy fiatalok körében a pénzzel történő gazdálkodás ismereti szintje évről évre csökken. Ezt igazolta a nemrég közölt PISA 2015 nemzetközi tanulmány, melynek keretében az OECD tagországok diákjait tesztelték.

Nő a végrehajtások és a személyi csődeljárások száma

A pénzügyi termékekről hiányzó ismeretek és a beruházásokkal kapcsolatos tapasztalatok hiánya megmutatkozik a szlovákiai háztartások pénzügyi helyzetén. „Szlovákia lakossága rekord gyorsasággal adósodik el, minek következtében nő a végrehajtások és a személyi csődeljárások száma. Semmi jóval nem kecsegtet, hogy a fiatalok nem gondolnak a jövőre.
Az elmúlt kilenc évben a II. nyugdíjpillérből a munkakezdők 30 százaléka lépett ki" – figyelmeztet Róbert Kopál, az Értékpapír Kereskedők Szövetségének igazgatója.

Az emberek rossz döntéseket hoznak, s ezek következményeit további rossz döntésekkel próbálják visszacsinálni. „A tájékozatlanság miatt minden beruházási kísérlet bizonytalan kimenetű kalanddá válik. A helyes döntés itt már csak a véletlenre van bízva" – állapította meg Martin Wiedermann, az Értékpapírok Központi Nyilvántartójának vezérigazgatója. „Az emberek gyakran azért választanak hibás pénzügyi vagy beruházási terméket, mert nem kérnek alternatív megoldásokat. Olyan terméket választanak, vagy hagyják magukat arra rábeszélni, melyek a szükségleteiknek és a lehetőségeiknek nem felelnek meg" - pontosított Wiedermann.

Gyorsan akarnak meggazdagodni

Sokan azért kerülnek bajba, mert gyorsan akarnak meggazdagodni. A hosszútávon való gondolkodás – folyamatos spórolás és beruházás – helyet hagyják magukat a gyors kereseti lehetőségre rábeszélni, tolerálva így a magas rizikó mértékét. „Amennyiben magasabb lenne az emberek tudásszintje és tapasztalta, könnyebben ismernék fel a csalókat, szűkítve azok mozgásterét" – emlékeztetett Wiedermann.

A másik oldalon a túlzott elővigyázatosság sem helyénvaló, mert megfosztja ez embereket attól, hogy ésszerűen növeljék a megtakarításukat. „Jelenleg a II. nyugdíjpillérben több mint egy millióan vannak. Többségük a konzervatívalapot választotta, amely minimális hozamokat produkál, s csak nehezen tudják kialakítani a szükséges pénzügyi tartalékot" – értékelte a kialakult helyzetet Kopál.

Mi a kiút az ördögi körből?

Az állam ezeket a problémákat a fogyasztóvédelem erősítésével és a pénzügyi piac szabályozásával, valamint a nyugdíjak szanálásával, vagy éppen a végrehajtás amnesztiájával próbálja oldani. Ezek a lépések azonban nem foglalkoznak a helyzet kialakulásának okaival, s ezért hosszú távon nem fenntarthatóak. „Egyedüli kiút ebből az ördögi körből a lakossági pénzügyi ismeretek és tapasztalatok szintjének emelése. Az emberek csak így sajátíthatják el a szükséges mértékű pénzügyi kompetenciákat a pénzeszközeik kezeléséhez, s ezáltal alkalmassá válnak arra, hogy a döntéseikért vállalják a felelősséget" - szögezte le Wiedermann.

A gyerekeknél kell elkezdeni

A pénzügyi tudásszint formálását a gyerekeknél kell elkezdeni. „A szülőknek kiskortól tanítaniuk kellene a gyerekeket a gazdálkodásra, először persze kicsiben – jutalmazni őket a teljesített feladatokért, apró segítségért, ugyanúgy segíteni őket a pénz ésszerű felhasználásában. Fontos tudatosítani, hogy a tudás csak az információ gyakorlatban történő alkalmazásánál jön létre" – fogalmazta meg a tanácsait Kopál.

Az iskolai tantervekbe is be kellene foglalni a pénzügyi nevelést. Az alap- és középiskolák tanterveiben szerepelni kell annak, hogy milyen pénzügyi intézetek működnek nálunk, mi a rendeltetési céljuk, milyen pénzügyi termékek vannak a piacon – mit jelentenek, s milyen rizikóval járhat a használatuk.

A készségek elsajátítása gyakorlat kérdése

Úgy, mint mindenben, a pénzügyi és beruházási készségek elsajátítása elsősorban gyakorlat kérdése. Ennek javítása Wiedermann szerint három képességet feltételez:

-megfigyelést - mit és hogyan végez egy sikeres és kevésbé sikeres beruházó,
-tanulást – elsajátítani és folyamatosan pótolni a pénzügyi tudást,
-gyakorlást – a tudás gyakorlati alkalmazását.

A tapasztalatlan beruházóknak kezdetnek válasszanak egyszerű dolgokat, például állampapírokat. A pozitív tapasztalatok megszerzésével nőni fog az önbizalom, amely nagyobb aktivitásra buzdít majd – zárta le Wiedermann,

Civilek segítenek az ismeretek terjesztésében

Szerencsére van már pozitív fejlemény az iskolai ismeretek terjesztésében, a Junior Achievement Slovensko (JAS) nonprofit szervezet Vállalkozási Alapismeretek megnevezésű oktatóprogramja az alapiskolák 5. és 6. évfolyamainak diákjait játékos formában vezeti be a pénzügyek világába, ismerteti meg őket a pénzügyi alapfogalmakkal.

A gyakorlati háttérrel rendelkező konzultánsoknak köszönhetően a program elkerülhet a kisebb településekre is. A komáromi Kereskedelmi Szakközépiskolával folytatott eredményes együttműködésnek köszönhetően, ahol a munkaszövegeket magyar nyelvre is lefordították, a program néhány magyar tanítási nyelvű alapiskolába is eljuthatott.

Webnoviny.sk/TASR/Gazdaság.sk
Fotó: SITA

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia