szerda, május 23, 2018

Keresés

Az állam támogatás helyet inkább likvidálja a családi vállalkozásokat

2337Az állam egyáltalán nem támogatja a családi vállalkozásokat, nincs is meg ennek a jogi háttere, ezért nem lesz, aki tovább vigye a családi cégeket, fejtette ki a TASR hírügynökségnek a Szlovák Vállalkozói Szövetség (Slovenský živnostenský zväz - SŽZ), amely a jelenlegi feltételek mellett a családi cégek likvidálásáról beszél.

A SŽZ arra mutatott rá, hogy Szlovákiában a családi cégek ugyanolyan feltételek mellett működhetnek, mint a többi cégek. „A törvény ugyan lehetővé teszi, hogy családtag is kisegítő alkalmazott legyen a cégben, mivel azonban az állam nem szabályozza a szerződés nélkül dolgozó családtagok szociális és egészségügyi biztosítását, ez a lehetőség gyakran csak papíron létezik. Ebből kifolyólag a családtag esetében is kell, hogy legyen érvényes munkaszerződés vagy munkavégzési megbízás. Például a feleség férj által történő alkalmazása nincs összhangban a családról szóló törvénnyel sem" – magyarázták.

A SŽZ adatai szerint Szlovákiában több tízezer egyéni vállalkozó és családi munkáltató van, hiányzik azonban a szándék, hogy láttassák magukat, és propagálják munkájukat azáltal, hogy bejegyzik a vállalkozásukat a céhekben és a szakmai szervezetekben.

1500 törvényt, szabályt és rendeletet kellene ismerni

„Bizonyítást nyert, amennyiben egy szlovákiai családi vállalkozó úgy - ahogy problémák nélkül szeretne vállalkozni, 1500 törvényt, szabályt és rendeletet kell ismernie és betartania. Nem beszélve a fenyegető büntetésekről és szankciókról, ha a vállalkozó nem fizeti be időben az állami szervek által kézbesített fizetési meghagyásokat. Ez nem támogatás az állam részéről, sokkal inkább a cégek likvidálása" – hangsúlyozta a SŽZ.

A SŽZ meglátása szerint az államnak egyszerűsítenie kellene a családi cégekben a vagyon átruházását a szülőkről azon gyermekek nevére, akik folytatják a családi vállalkozást. „Ez a legnagyobb gond, mert ha valamelyik cégtulajdonos szülő meghal, nagy nehézség adódik a vagyon átíratásával és az adófizetéssel kapcsolatban. Az adóhivatal bezárja és leplombázza a céget az örökösödési eljárás lezárásáig, és az örökség rendezéséig. Ez másképpen mondva a cég likvidálása, mivel ebben az időszakban nem termelhet, nem értékesíthet termékeket, ezért a konkurens környezetben bizony esélye nincs a túlélésre" – figyelmeztet a SŽZ.

A következő gondot a szövetség abban látja, hogy a családi cégeknek a többsége idénymunkát végez, s amennyiben a családtagokon kívül másokat is alkalmaznak, télen nem tudnak munkát biztosítani számukra. Az ilyen helyzetben kellene segítenie az államnak, vagy pénzsegítséggel, vagy azzal, hogy az állam átvenné ezen személyek járulékfizetési kötelességét abban az időszakban, amikor az érintett személyek nem tudnak dolgozni.

A családi vállalkozásokkal az állami is jól jár

„Az államnak minden lehetséges adó-és járulékkedvezménnyel segítenie kellene a családi cégeket, mivel az ott dolgozó emberek sohasem lesznek az állam terhére, sőt folyamatosa fejleszteni fogják a vállalkozásukat, és további embereket is munkához juttatnak" – szögezte le a SŽZ.

Hozzátette, hogy az egyéni vállalkozók nem keresnek hatalmas pénzeket, akkor is pénzügyi gondjaik vannak, ha valaki nem fizet nekik, és ezért nem tudják kiegyenlíteni a számláikat. A szövetség örülne egy olyan törvénynek, amely nem engedné meg, valaki hogy ne fizesse a kötelezettségeit, s amennyiben így tesz, az bűncselekménynek minősüljön.

„Ezért alakul az ki, hogy a gyermekek azt mondják a szüleiknek, hogy hiába gürcölnek, nincs annak eredménye, akkor pedig ők miért maradjanak egy ilyen cégben? Inkább külföldre mennek dolgozni, vagy jobb munkát találnak maguknak. Nincs, aki folytassa családi vállalkozást" – zárta le a SŽZ.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia