szerda, május 23, 2018

Keresés

Már elektronikus úton is benyújthatjuk a panaszunkat

2334 2Szlovákia polgárai a június 1-től elektronikus úton benyújtott panasz által is érvényesíthetik a jogaikat. A lehetőségek kibővítését a hatályos panaszokról szóló törvénymódosítás teszi lehetővé.

Az új jogi norma értelmében nem lehet beadni a panaszt szóban, sem telefaxon keresztül. Elektronikus úton az állampolgár akkor nyújthat be panaszt, amennyiben elektronikus chippel ellátott személyazonossági igazolványa van, és azzal sikeresen hitelesíti magát.

Ha egy e-mailt hitelesítés nélkül küldenék el, minősített elektronikus aláírással 5 napon belül meg kell erősíteni a panaszt, különben az ügyet csak iktatják.

A kormányhivatal indoklása szerint azért döntöttek, immár negyedszer a panaszokról szóló törvény módosítása mellett, hogy ezzel kiküszöböljék az applikációs gyakorlatban észlelt tárgyi és rendszerbeli hiányosságokat.

A törvény rendelkezik a panaszok elintézésének módjáról és konkretizálja a beadványok terjedelmét, valamint pontosítja a panasztevő kötelességeit, amennyiben képviseletét egy harmadik személy látná el az eljárásban.

A kormányhivatal egy olyan javaslatot terjesztette elő, amely nem egyezik a közakarattal. A nyilvánosság képviselői ugyanis közös véleményezésükben azt kérték, hogy a hivatalok továbbra is kötelezően foglalkozzanak azokkal a névtelen panaszokkal, amelyek konkrét információkat tartalmaznak a jogi előírások megsértésével kapcsolatban.

Az ellen is tiltakozott a nyilvánosság fóruma, hogy a panaszok elintézésének ideje 30 napról 60 napra növekedjen, s nem értettek egyet azzal sem, hogy ezt az ügyintézési időt fel lehessen függeszteni, ha az eljárás más közigazgatási szervet is érint.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia