szerda, május 23, 2018

Keresés

A Korrupció-megelőzési Főosztály élére Kovaříkot nevezte ki Fico

2333A Kormányhivatal Korrupció-megelőzési Főosztályának igazgatója Peter Kovařík, volt rendőrségi nyomozótiszt lesz – jelentett be Robert Fico kormányfő a május 31-én tartott sajtótájékoztatóján.

Június 1-vel a Korrupcióelleni Hivatal volt vezetője kerül a Robert Fico által nemrég létrehozott új főosztály élére. A kormányfő a Kormányhivatal ellenőrzési szekciójáról leválasztva alakította ki a Korrupció-megelőzési Főosztályt, melynek irányítása közvetlenül a kormányiroda hatáskörébe tartozik.

Első vonalban harcolt a korrupció ellen

Olyan ember kerül erre a posztra, aki az első vonalban harcolt a korrupció ellen. Senki nem vádolhat meg minket, hogy az egyik párttársunkat preferáljuk, Egy profit választottunk, vérbeli profit, aki bírta az összes eddigi kormánygarnitúra bizalmát" – ismertette a kormányfő. Iveta Radičová kormánya idejében Kovařík vezette Korrupcióelleni Hivatalt – emlékeztetett Fico.

A kormányfő az újságírók előtt, beosztottjához fordulva kiemelte, hogy a korrupcióellenes harcra tevékenységi körének egyik prioritásaként tekint. „Közvetlen irányításom alá fog tartozni, senki nem fogja magát zavarni értelmetlen dolgokkal, szabad kezet kap tőlem, használja fantáziáját, álljon elő olyan tervekkel és javaslatokkal, amelyek segítenek majd a korrupció elleni harcban" – igazította el az új főosztályvezetőjét a kormányfő.

Kovařík kifejtette, hogy azért vállalta el ezt a megbízást, mert érzi, hogy rengeteg még a tennivaló ezen a területen. „Keresztmetszetében a korrupció elleni harcot fentről lefele kell folytatnunk. Örömmel kommunikálok, mindenkit meghallgatok, és szívesen együttműködök másokkal" – nyilatkozta. Hozzátette, hogy az új főosztálynak ösztönözni kell a minden minisztériumot és munkahelyet. Meg kell hallgatnunk a polgárokat és a civilszervezetek véleményét is – mondta.

Fő feladata a megelőző munka lesz

Az új főosztály fő feladata a megelőző munka lesz - részletezte Fico. Példaként hozta fel azt a korrupció bejelentőinek védelméről szóló szemináriumot, amelyet az OECD-el közösen rendeztek május 30-án a Kormányhivatalban. Fico várja Kovařík jogi szabályozást érintő javaslatait is, példaként említette a korrupció bejelentőinek védelméről készülő törvénymódosítást.

A miniszterelnök szeretné, ha Kovařík foglalkozna a Kormányhivatalban létrehozott közvetlen korrupcióellenes telefonvonallal. „Lehet, hogy valaki fél a lakhelyén bejelenti a korrupciót, tart a helyi összefonódástól, a bosszútól vagy a zaklatástól. Bízom benne, hogy a főosztály presztízse az új igazgató jövetelével olyan magas lesz, hogy égni fognak a korrupcióellenes vonalak" – egészítette ki Fico.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/Dano Veselský

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia