szerda, május 23, 2018

Keresés

Az EU-s tagállamok közül Szlovákia adta vissza a legtöbb uniós támogatást

2332A 2013-2016-os programidőszakra megítélt uniós támogatás közel 16 százalékát kérte vissza az EU Szlovákiától – tájékoztatott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Az EU-s tagállamok közül a szlovákiai hivatalok leplezték le a legtöbb szabálytalanságot az ellenőrzéseik során.

Vladimír Maňka európai parlamenti képviselő az eredmények mögött az ellenőrző szervek hatékony működését látja, Richard Sulík viszont úgy gondolja, hogy a strukturális alapokból származó pénzek visszaadását az elterjedt korrupció okozta.

"Némely országban hatékonyabban működhet az ellenőrzés, így több problémát tárhat fel, és Szlovákia ebbe a kategóriába tartozhat. Ez azt jelenti, hogy csúcsszigorú az ellenőrzésünk" – magyarázta Maňka.

Maňka állítása szerint a szlovákiai ellenőrző szervek és az OLAF leleplezései, melyek az uniós pénzek visszaadásához vezettek, hiányosságokkal, csalásokkal és szabálysértésekkel magyarázhatóak.

Richard Sulík, a pénz visszaszolgáltatás okaként a csalásokat és a korrupciót említette. Emlékeztetett, hogy ő is több beadványt nyújtott be az OLAF-nak, melyek alapján vissza kellett adni a pénzeket

Összesen 1360 esetben mutattak ki hiányosságokat

Az OLAF éves jelentésében számolt be arról, hogy Szlovákia az elmúlt 3 évben az uniós pénzügyi támogatások felhasználása során 1 360 esetben vétett. A szabálytalanságok nagyobb részét a hazai ellenőrző szervek észlelték, ezért Szlovákiának a strukturális pénzalapokból kapott támogatásai 13,14 százalékát vissza kellett adnia. Egyúttal az OLAF vizsgálatai során feltárt hiányosságok miatt, még további 2,55 százalékot kellett visszaadnia az országnak. Összességében valamennyi uniós tagország közül Szlovákia adta vissza a legtöbb támogatást.

Az OLAF május 31-én arról is beszámolt, hogy 2016-ban 272 esetet zártak le, valamint 272 új eljárást indítottak. Összesen 346 ajánlást, vagy korrekciót adtak ki, melyeknek köszönhetőn az uniós költségvetésbe 631 millió eurót került vissza. Az esetek feltárásának átlagos időtartama 18,9 hónapra csökkent.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia