csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Elmarad az írásbeli érettségi vizsga, több fontos időpont változik

3105Az idei tanévben elmarad a központi írásbeli érettségi vizsga. Ezt Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter jelentette be a kormányülést követően. Mint hozzátette: a koronavírus-járvány miatt továbbra is fennáll a krízishelyzet, így a tanintézményekben a visszavonásig nem folyik oktatás, így elmarad a központi írásbeli érettségi vizsga is. Az érettségizőkre idén csupán szóbeli érettségi vizsga vár.

Eredetileg március középén tartották volna meg a szlovákiai gimnáziumokban és középiskolákban az írásbelit. Alig pár nappal az érettségik előtt, március 13-án időzítették át az időpontokat. A tervek szerint március 31-e és április 3-a között tartották volna a központi tudásszint felmérést. Az érettségizők mellett az éves terv szerint április 2-án a kilencedikesek tesztelése is lezajlott volna.

Tekintettel a kialakult helyzetre a 2019/2020-as iskolaévben elmarad a Tesztelés 9 központi felmérés is – jegyezte meg az oktatásügyi miniszter.
A tervek szerint, az oktatás visszaállítása után két hetet követően szervezik meg a szóbeli érettségi vizsgákat. „Azt akarjuk, hogy legkésőbb június 30-ig leérettségizzenek a végzős diákok" – mondta Gröhling.

Ugyancsak hozzátette: a középiskolákba május 15-ig lehet beadni a jelentkezést. Emellett kitolták a felvételi vizsgák időpontját is legkésőbb június 30-ig.

Változik az alapiskolai beiratkozás módja

Változott az alapiskolai beiratkozás is, a tervek szerint az április második felében megvalósuló beiratkozások a gyermekek személyes jelenléte nélkül zajlanak majd.

Legjobb volna az elektronikus formájú beiratkozás – magyarázta a tárcavezető. Az óvodások beiratkozása országszerte május hónap folyamán valósul meg.

A regionális oktatást tekintve az iskolaévet szeretnénk a tervezett időpontban, azaz június 30-án lezárni azzal, hogy az át nem vett tananyag átvétele a következő tanévre tolódik át.

A főiskolákat tekintve a miniszter szeretné elérni, hogy a főiskolák érdekképviselete, a Szlovák Rektori Konferencia legyen tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre.

A távoktatást támogatják

A távoktatással kapcsolatban Gröhling kifejtette: felkereste Jaroslav Rezníket, a szlovák közszolgálati televízió elnökét, kérve, hogy a televízió programjába kerüljenek be oktatást, ismeretátadást könnyítő műsorszámok.

A jövő héttől napi száz percben sugároz ilyen jellegű műsorokat az STV, ezzel segítve azon tanulókat, akik nem rendelkeznek megfelelő technikai eszközökkel a távoktatáshoz – jelezte a tárcavezető.

(tasr)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia