vasárnap, augusztus 25, 2019

Keresés

Speciális fejlesztő szakmák első szakmai találkozója

2815A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége égisze alatt idén tavasszal megalakult Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása szombaton szervezte meg első szakmai konferenciáját. A Komáromban megtartott rendezvényre az ország számtalan szegletéből érkeztek a speciális fejlesztő szakmák felvidéki magyar szakemberei.

„A társulásunknak és a szakmai napnak a célja a speciális fejlesztő szakmákban tevékenykedő magyar szakemberek összefogása, találkozások biztosítása az ismerkedés jegyében" – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Barthalos Réka, konduktor, a Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásának elnöke.

A konferencián olyan szakemberek voltak jelen résztvevőként, akik a gyermekek fejlesztésével foglalkoznak. Jelen voltak mások mellett gyógytornászok, gyógypedagógusok, logopédusok, pszichológusok, aztán speciális pedagógus, mentálhigiénés szakember, valamint mozgás terapeuták is. A konferencián megjelent továbbá Vörös Mária, SZMPSZ alelnöke és Prékop Mária, az SZK Oktatási Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának vezetője is.

Azoknak a magyar szakembereknek, akik a felvidéki gyermekek fejlesztésével foglalkoznak, ez idáig nem volt közös szervezetük, a szakmai berkeken belül sokszor nem is volt egymásról tudomásuk – magyarázta Melecski Júlia, a Társulás alelnöke. A társulás részben ennek a hiánynak pótlására alakult meg, valamint szervezte meg a szombati szakmai napot.

A segítőszakmák megismerése és az együttműködés előmozdítása

A konferencia első felében az egyes segítő szakmákat képviselő szakemberek mutatkoztak be. A jelenlévők többek között a gyógypedagógiáról, a logopédiáról, a terápiás lehetőségekről, a konduktív pedagógiáról, valamint a pszichológiai ellátásról hallhattak rövidebb összefoglaló előadásokat.

Fontos volt az egyes szakmák kompetenciáinak a meghatározása, valamint az új fejlesztési lehetőségek bemutatása. Az előadók ismertették az adott segítő fejlesztő szakma jelenlegi szlovákiai helyzetét. Emellett részben felvázolták azon problémákat, melyekmegoldásra várnak.

Délután a mentálhigiénés szakemberek a fejlesztésben végzett szerepükről szóltak. Ugyanakkor két, Szlovákiában kevésbé ismert, illetve kevésbe elérhető terápiát mutattak be.

Az előadókkal kapcsolatban Barthalos Réka kifejtette: fontosnak tartották, hogy felvidéki magyar szaktekintélyek adjanak elő a konferencián, olyanok, akik Szlovákiában folytatnak fejlesztő tevékenységet. Azon szakmák képviselői, akik a gyermekek fejlesztésében bizonyos mértékben részt vállalnak.

A gyermek fejlesztése során alapvető szakemberek a gyógypedagógusok, a pszichológusok illetve a logopédusok. A fejlesztés során e három szakemberrel találkoznak legtöbbször – magyarázta a társulás elnöke. Azonfelül szükség esetén egyéb terapeuták és konduktorok segítik a fejlesztést „Meg kell keresnünk a közös hangot, úgy dolgozni együtt, hogy segítsük egymás munkáját" – hangsúlyozta a konduktor.

Segítőszakmák igényfelmérése

Az esemény részeként tartotta a társulás első ülését. A társuláson belül a fő céljuk az igények feltérképezése volt, a közös együttműködés előmozdításával. Meghallgatták a tagok igényeit, segítségkéréseit, helyzetét, valamint együttgondolkoztak a közösség munkájáról is.

Nagyon széles a paletta a szakmai tanácsadástól, a magyarországi diplomák honosításától a továbbképzéseken és munkaközvetítésen át, szakmai kapcsolatok elmélyítéséig.

Mindez a társulás jövőbeli tevékenységének meghatározására is szolgált. Ezek mentén tervezik meg a jövőbeli működésüket. Így lesz egységben az erő – reagált a társulás alelnöke. A szakmai közösség megtartásán belül esetmegbeszélésre, konzíliumra is lehetőség nyílik, mindez a tagokon múlik.

Hiánypótló társulás

A Felvidéki Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatásával idén tavasszal alakult meg. A társulás kezdeményezője két fiatal szakember, Barthalos Réka konduktor, a társulás elnöke és Melecski Júlia gyógypedagógus, a társulás alelnöke.

Közel fél éve folyik a tagfelvétel. Mint a társulás elnöke elmondta, az ország számos pontjáról érkeztek már tagok, a jelentkezés folyamatos. A segítőszakmák mindegyike képviseli magát a nemrég alakult társulásban.
Annak ellenére, hogy csupán március végén alakult a szervezet, szép számban jelentkeztek szakemberek. Jelenlegi számuk már meghaladja a hatvanat.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia