kedd, június 18, 2019

Keresés

Jövőre ugrásszerűen emelnék pályakezdő pedagógusok bérét

2767A pénzügyminisztérium és az oktatásügyi minisztérium olyan speciális intézkedést előkészítésén dolgozik, amellyel ugrásszerűen megemelnék a kezdő tanárok fizetését.

A konkrét javaslatot 2019-ben terjesztik be, ugyanakkor a jövő évi állami büdzsémár ezekkel a kiadásokkal is számolna – jelentette ki a parlamentben a Kérdések és válaszok órája keretében Pellegrini (Smer-SD) kormányfő.

A tanárok bére az elmúlt években a közszférában dolgozók átlagos fizetésemelkedéstől magasabb arányban nőtt emlékeztetett a kormányfő.

„Ez azt jelenti, hogy az utóbbi években a pedagógusok fizetése mindig gyorsabban emelkedett, mint a más szakmában dolgozó állami- és közalkalmazottak fizetése. Ebben a választási időszakban már három alkalommal is 6 százalékkal emelkedtek a pedagógus bérek, s a választási időszak végéig még két jelentősebb emelés lesz" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy a kezdő tanárok fizetését olyan szintre emeljék, hogy az egy olyan fiatal pályakezdő számára is érdekes legyen, aki az iskola elvégzése után családot akar alapítani.

Az első lépésre ezen a téren 2019-ben kerül sor, amit továbbiak követnek. „Az akarjuk, hogy a kezdő tanárok jobb körülmények között kezdhessenek el dolgozni, mint az elődjeik" – magyarázta Pellegrini.

Teraz.sk/Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia