csütörtök, április 18, 2019

Keresés

Pellegrini a főiskolák lehetséges összevonásáról beszélt

2680

A főiskolai rektorokkal folytatott pénteki tárgyalását követően a szlovákiai egyetemek és főiskolák összevonását is kilátásba helyezte Peter Pellegrini kormányfő.

„Komolyan megvitattuk bizonyos egyetemek összevonásának lehetőségét, úgy hogy például három átlagos egyetemből létrejöjjön egy csúcsminőségű intézmény" – ismertette Pellegrini.

Pellegrini szerint az összevonás az egyedüli lehetséges módja annak, hogy fokozatosan csökkentsék a főiskolák számát Szlovákiában. „Hiszem, hogy a legkevésbé menő és rossz eredményeket produkáló intézményeket sikerül majd az államnak megszüntetnie. Bár ez időbe fog telni"- szögezte le.

Az összevonásokat pénzforrásokkal is fogják ösztönözni

Amennyiben sor kerül 2-3 intézmény összevonására egy erős egyetem égisze alatt, a kormány azt hajlandó nagyobb pénzforrással is megtámogatni. A kormányfő szerint most a rektorokon van a sor, hogy megvitassák a felvetéseket.

Rudolf Kropil a Szlovákiai Rektori Konferencia elnöke megerősítette, hogy a Pellegrinivel folytatott találkozó során felvetődött a főiskolák integrációjának kérdése, hogy ezzel is csökkentsék rossz minőségű oktatást.

„Szlovákiában is vannak csúcsminőségű egyetemek, kisebbek, mert az országunk is kisebb. Hogyha többszörösen nagyobb lenne az országunk, az egyetemeink is előkelőbb helyen állnának az értékelések során. Amennyiben az integrációt és a színvonal emelését pénzügyileg is fogják motiválni, a szlovákiai főiskolák képesek arra, hogy megfeleljenek a feladatnak" – szögezte le Kropil.

Jelenleg nem mérik a minőséget

Peter Goliaš az INEKO intézet igazgatója szerint az államnak elsősorban az lenne a feladta, hogy mérje és publikálja az egyes főiskolák, karok és tanulmányi szakok minőségét.

„Ehhez szükséges az adatok ismerte, például az, hogy miként tudnak érvényesülni a végzett diákok a munkaerőpiacon, vagy milyenek a tudományos kutatómunka eredményei, illetve milyen publikációs tevékenységet folytatnak. Jelenleg az állam ezt a kötelességét elhanyagolja. Az iskolai lobbi, amely nem kér a nyilvánosság kontroljából, erősebb, mint a közérdek" — vélekedett Goliaš. Hozzátette, amennyiben a nyilvánosság nem fog rendelkezni megfelelő információkkal, nem lesz megfelelő nyomásgyakorlás a minőség emelésének az érdekében.

(Teraz.sk/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia