vasárnap, december 16, 2018

Keresés

A gazdag Nyugat-Európa számára az orvosképzését a szegényebb kelet-európaiak finanszírozzák

2475

- Románia az orvosainak felét elveszítette
- A csehek velünk szemben nyerésre állnak
- Nehéz felkészülési tanulmányok a jövőbeli kevés fizetésért
- Magunk alatt vágjuk a fát

Amennyiben Európában nem emelkedik az orvosok fizetése, fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben csökken az orvosok száma, s egyre hosszabb ideig fogunk várakozni egy kivizsgálásra.

Az Észtországban praktizáló Ingmar Lindström orvos 600 eurót keresett. Ez az összeg még arra sem volt elegendő, hogy befizesse a számláit, ezért néhány kilométerrel távolabb Finnországban próbált szerencsét, ahol a fiatal orvosok 2000–3000 eurót keresnek.

Az orvosok Európán belüli történő exodusa már hosszabb ideje tart. Idehaza elvégzik az egyetemet, majd a jobb fizetés reményében Nyugatra költöznek. Ez a leginkább a kelet- és dél-európai orvosokra jellemző.

Románia az orvosainak felét elveszítette

Beszédes adat, hogy Románia 2009 és 2015 között az orvosainak a felét elveszítette. Néhány évvel azután, hogy Lengyelország belépett az Európai Unióba, az orvostanhallgatóink hatvan százaléka külföldi álláskeresést tervezett, figyelmeztetett a Politico magazin.

Ezzel a problémával Szlovákiának is meg kell küzdenie, ugyanis 2004-ben, amikor beléptünk az unióba, mintegy 15 ezer orvosunk volt, ebből később 3800-an külföldre távoztak.

A csehek velünk szemben nyerésre állnak

Az Európai Bizottság statisztikai adatai alapján a szlovákiai orvosok számára Csehország számít a legattraktívabbnak. A távozó orvosok 62 százaléka 2015 és 2016 között a szomszédos Csehországot választotta új hazájának.

„Csehországban ugyanazon munkapozícióban, mintegy 7 százalékkal magasabb az orvosok átlagfizetése, mint Szlovákiában" – közölte Nikola Richterová a Profesia.sk portál PR menedzsere, hozzátéve, hogy minél nyugatabbra tekintünk, a különbségek annál szembeötlőbbek lesznek.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint a szlovákiai orvosok 2015-2016 között a következő államokat vették célba: Norvégia (62%), Svédország (4%), Svájc (4%). Nagy-Britannia (3%), egyéb államok (5%).

Nehéz felkészülési tanulmányok a jövőbeli kevés fizetésért

Megállapíthatjuk, hogy Kelet-Európa a gazdag nyugati országok számára képez orvosokat, akikből a saját országukban hiány van. Dušan Zachar, az INEKO társaság elemzője szerint az orvoshiány a tanulmányok igényességével és a tanulmányi idő hosszával is összefügg. Mindehhez pedig társul az, hogy esetenként a tanulmányokért fizetni kell, valamint nehéz felvételi vizsgát kell abszolválni, majd néhány évig az atesztációra is készülniük kell a leendő orvosoknak.

Annak ellenére, hogy a kelet-európai orvosok számára a külföldi fizetés rendkívül vonzó, az ottani orvosoknak ez mégis kevésnek tűnhet. „Egyes országokban az orvosi fizetés viszonylag alacsony, ám az abszolút értéket tekintve a szlovák orvosok számára rendkívül vonzó, ugyanis némely nyugat-európai országokban az orvosok fizetése az ottani átlagfizetés szintjén mozog, vagy annál alacsonyabb" - magyarázta Zachar.

Szlovákiában az orvosok átlagfizetése 1646 euró, míg szomszédos Csehországban 1758 euró, azonban Magyarországon lényegesen alacsonyabb, csak 1172 euró.

Magunk alatt vágjuk a fát

Amennyiben a kelet-európai országok, köztük Szlovákia nem lesznek képesek arra, hogy emeljék az orvosok bérezését és vonzóbbá tegyék a szakmát, akkor a jövőben komoly problémákkal szembesülhetnek. Nemcsak kevesebb orvos lesz, de a népesség elöregedése miatt növekedni fog a páciensek száma.

„Ha az említett az országok, valamint a paciensek nem tudnak megfelelő pénzügyi forrásokat biztosítani az egészségügyi dolgozók megfizetésére, a népesség elöregedése miatt fenn áll a veszély annak, hogy hosszabb ideig kell majd várni az egészségügyi ellátásra, ami kereslet és kínálat közötti egyenlőtlenség miatt alakulhat ki" – figyelmeztet Zachar.

Aktuality.sk/Gazdaság.sk
Fotó: MTI

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia