hétfő, október 22, 2018

Keresés

Lubyová: Folytatni fogom a reformokat és Brüsszellel tisztázom a kérdéses ügyeket

2455

- Andrej Kiska kinevezte az új oktatási minisztert
- Az oktatásügyi tárca jelenleg demoralizált
- Az oktatásügybe nem lehet belekeverni politikát

Andrej Kiska köztársasági elnök ma beiktatta hivatalába az új oktatásügyi minisztert, Martina Lubyovát, akit a Szlovák Nemzeti Párt jelölt Peter Plavčan helyére. Lubyová a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének az igazgatója.

„Az Ön munkájától fog az függeni, hogy Szlovákia tanuló, vagy az oktatás szempontjából a műveletlen diákok országa lesz-e" – mondta az új miniszternek Kiska.

Kiska: Az oktatásügyi tárca jelenleg demoralizált

„Olyan feladatok állnak Ön előtt, amelyek jelentőségükben a hatalmon lévő kormány választási időszakát is meghaladják, valamint sürgető menedzseri kihívások is megoldásra várnak. Az uniós pénzügyi források szétosztása körül kialakult botrány miatt az oktatásügyi tárca demoralizált, jelentős mértékű bizonytalanság és káosz jellemzi a jelenlegi viszonyokat" – állapította meg az államfő.

Kiska szerint végleges megoldást az jelentené, ha törölnék az oktatásügyben megjelent, az uniós források felhasználását célzó felhívásokat, amelyek miatt Peter Plavčan is lemondásra kényszerült. Az államfő Lubyovától olyan új intézkedéseket vár el, amelyek lehetővé teszik, hogy az élvonalbeli szlovákiai kutatócsoportok és innovatív cégek tudományra és kutatásra fordítható forrásokhoz jussanak.

Lubyová: Az oktatásügybe nem lehet belekeverni politikát

Martina Lubyová a mai sajtótájékoztatón felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy nem tagja a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), mint ahogy nem volt tagja egyetlen politikai pártnak sem. „A nemzeti érzés azonban összeköt ezzel a párttal" – közölte Lubyová, aki kifejezetten örül az új munkakörének, hiszen szakemberként állhat az oktatásügy élére.

Lubyová megfogalmazása szerint a nemzetiek vezérének, Andrej Dankonak „nem kellett sokáig győzködnie" a miniszteri poszt betöltéséről, hiszen célja, hogy „akadémikusként reformálja meg az oktatásügyet" közölte az új miniszter. Lubyová a „Tanuló Szlovákia" oktatási programra szeretne összpontosítani, ezzel szeretné jelezni, hogy támogatja a folytonosságot. Ezt a programot a kormánynak is be fogja nyújtani és rövid időn belül egy cselekvési tervet is kidolgoz majd.

Az új miniszter fontosnak a szociális párbeszédet és az oktatásügyben dolgozók további béremelését. Kiemelt figyelmet kíván fordítani a kutatásra és fejlesztésre szánt uniós források merítésére, ezzel kapcsolatban szeretné tisztázni Brüsszellel azt, hogy tulajdonképpen milyen hiányosságokat ró fel Szlovákiának. „Ma már olyan fázisba lépett a társadalom, hogy a politikusok tudomásul veszik, az oktatásügyi tárca nem válhat a politizálás áldozatává" – fogalmazott az új miniszter. Hozzátette, Andrej Danko ígértet tett neki, hogy nem fog beleavatkozni a hatáskörébe.

Aktuality.sk/TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia