vasárnap, július 15, 2018

Keresés

A kutatási központok 67 millió euró támogatást kapnak

2412- A kutatási központok 67 millió eurót kapnak
- Három közreműködő egyetem is bekerült az öt legsikeresebb pályázó közé
- Az egyetemek közreműködése garantálja a vállalkozói projektek minőségét

Az ipari kutatás és fejlesztési központok támogatását célzó felhívás keretében a szakmai értékelők 268 projektet bíráltak el. Ezek közül 62 pályázat volt sikeres. A további 132 vissza nem térítendő uniós támogatásra vonatkozó kérelmek közül az úgynevezett Projekttárba került, valamint 74 projektet különböző okokból kifolyólag nem hagytak jóvá - tájékoztatott Ivana Skokanová, az oktatási minisztérium szóvivője.
Az uniós pénzügyi alapok forrásainak elosztásával kapcsolatban bírálatok sorozata érte a regnáló minisztert. Peter Plavčanak az ezzel kapcsolatos kételyeket máig nem sikerült eloszlatnia.

A felhívásban a vállalkozói szektor vehetett részt a tudományos kutatóintézetek partnerségi közreműködésével.
„A felhívás főcélja volt az alkalmazott kutatás hathatós támogatása a vállalkozói szektorral történő szoros együttműködésben, hogy ez által a kutatási tevékenységet közvetlenül összekössék a gyakorlattal. Jogosult kérelmezők a kutatóintézetekkel partnerségi kapcsolatot kialakított vállalkozói szubjektumok lehettek" – magyarázta a szóvivő. Hozzátette, hogy a felhívástervezetről még 2015 november 30-án egyhangúlag döntöttek.

„Megszavazták azt akadémiai közösség neves képviselői is, köztük a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem rektora, a Szlovák Tudományos Akadémia és további szakmai szövetségek, mint például a Klub 500 vagy a Szlovák Munkaadók Szövetségek és Társulások Asszociációja" – egészítette ki Skokanová.

A kutatási központok 67 millió eurót kapnak

A szóvivő kiemelte, hogy a nyertes pályázókkal partnerként a szlovák állami egyetemek is közreműködtek, beleértve a Szlovák Tudományos Akadémia kutató és szakmai intézeteit.
„Ezek a kutatási központok a partnerségnek köszönhetően közel 67 millió eurót kapnak, azzal hogy a 62 nyertes projekt közül 59-ben közreműködnek" - mondta.

A sikeres projektek az anyagkutatásra és nanotechnológiára, az információs és kommunikációs technológiára, biotechnológiára, biomedicinára, mezőgazdaságra, környezetvédelemre és a fenntartható energetikára specializálódnak.

Három közreműködő egyetem is bekerült az öt legsikeresebb pályázó közé

A pénzügyi támogatások vonatkozásában három egyetem is bekerült az öt legsikeresebb pályázó közé „A Zsolnai Egyetemről, a Kassai Műszaki Egyetemről és a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemről van szó, amelyek a 62 jóváhagyott projekt közül 38-ban közreműködik. Ebből a keretből 18 a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemre, 11 a Kassai Műszaki Egyetemre és 9 a Zsolnai Egyetemre kerül" – számszerűsített a szóvivő.

Skokanová megjegyezte, hogy a benyújtott kérvényeket külső szakmai értékelők véleményezték, akik a közel egy éven át tartó nyilvános és nyitott felhívásra jelentkeztek. A beérkezett projekteket a felhívásban megfogalmazott feltételek alapján véleményezték. A felhívás feltételeit még 2016 májusában hagyta jóvá a Monitoring bizottság, amelynek tagjai az államigazgatási, a vállalkozói és a tudományos szektorokból kerültek ki.

Az egyetemek közreműködése garantálja a vállalkozói projektek minőségét

A kutatást végző egyetemek és a Szlovák Tudományos Akadémia szakintézetei a támogatott projektek körülbelül 90 százalékában partnerként vesznek részt, úgy hogy a vállalkozói közeg projektjeinek minőségét a közreműködésük garantálja.

Az uniós forrásokból származó pénzeszközök a tudományos és kutatási ágazat és a vállalkozói szektor hatékony együttműködését hivatottak támogatni, ezzel ösztönözve a további magánberuházásokat.

A szóvivő közölte, hogy a Kutatási Ügynökség 2017 első felében kezdte el a szerződéskötést a győztes pályázókkal. „A szerződött projektek finanszírozása jelenleg szünetel, amíg le nem zárul az összes ellenőrzés, beleértve a Számvevőszék vizsgálatát. Mostanáig a kérvényezőnek még nem volt utalva a pénzügyi támogatás" – zárta le Skokanová.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: Shutterstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia