szombat, április 20, 2019

Keresés

Az idén külhoni vállalkozók kapták meg az Év Példaképe díjakat

2064A 2016-os Év Példaképe fődíját Weber Tibor Rudolf romániai magyar építési vállalkozó, a Weberbrau S.R.L. tulajdonosa vehette át december 20-án a Pesti Vigadóban.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, a Példakép Alapítvány - csatlakozva a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve programhoz - a korábbi évekkel ellentétben az idén külhoni vállalkozók között osztotta ki díjait.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Példakép Alapítvány idei kiadványába 30 külhoni magyar fiatal vállalkozó került be. Az ő munkájuk és életútjuk "egyértelműen megmutatja számunkra, hogy a szülőföld termékeny talaj, hiszen olyan fiatal magyar vállalkozók élnek és dolgoznak határainkon túl is, akik szülőföldjükön szeretnének boldogulni".

Felvidékről 18 pályázatot nyújtottak be

Az alapítvány tájékoztatása szerint összesen 177 vállalkozás jelentkezett a felhívásra, 78-an küldtek be pályázatot. A pályázatok 87 százalékát mikrovállalkozások, 12 százalékát kisvállalkozások nyújtották be. A legtöbb pályázatot, 38 darabot Romániából küldtek, Szlovákiából 18, Szerbiából 13, Ukrajnából 6, Horvátországból és Szlovéniából 2-2 pályázat érkezett.

Valentinyi Katalin, az alapítvány létrehozója kiemelte, egyik legfontosabb céljuk vált valóra azáltal, hogy a magyar sikertörténeteket már nemcsak Magyarország határain belül, a magyarországi fiatal vállalkozók, hanem a Kárpát-medence minden magyarja között keresték.

A felvidéki díjazott Keszeli Ákos, az Atech.Net alapítója lett

A civil kezdeményezésre létrejött alapítvány öt olyan magyar vállalkozót díjazott a határon túlról, aki tevékenységével példa lehet a kortársai számára.

Az MKB Bank által támogatott fődíj mellett az alapítvány különdíjasa lett az erdélyi Esztány István, az Esztány Táska alapítója. A Heineken Hungária fenntarthatósági különdíját a felvidéki Keszeli Ákos, az Atech.Net alapítója, a Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját a vajdasági Csikós Árpád, biokertész vehette át. A Magyar Nemzeti Bank különdíjasa pedig az erdélyi Pillich-Wright Gyöngyvér, a Bridge Language Study House Egyesület vezetője lett.

„Gyakran látok jó eszű, tehetséges fiatalokat, akik sok-sok kreatív, újító ötletet gyűjtögetnek magukban, amelyek közül végül egyik megvalósításába sem vágnak bele, talán pont azért, mert nem látják a sikerhez vezető utat. Legtöbbször csak egy jó mentor hiányozna, hogy megmutassa ezt az utat és lendületet adjon. Egy példakép, aki pusztán a saját termékeny munkájával olyan erős mintaként szolgál, amely már elég ahhoz, hogy mások számára is szárnyakat adjon a kibontakozáshoz" – fogalmazta meg Balog Ádám az MKB Bank vezérigazgatója.

Az idei harminc példaképből kilenc felvidéki

A pályázatokból neves gazdasági szakemberekből és ismert vállalkozókból álló zsűri választotta ki azt a 30 példaképet, akik a kiadványiakban kerülnek bemutatásra.
A harmincból összesen kilencen felvidékiek, róluk a későbbiekben portálunkon részletesen beszámolunk.

Gazdaság.sk/kormány.hu
Fotó: peldakepalapitvany

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia