vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Danko nem tudja nézni a Most-Híd miniszterének tehetetlenségét

2428

- Utoljára a kommunisták viselkedtek így az egyházzal
- A kormányválság ideológia harccal bővül
- A meleg felvonulásra bezzeg szórják pénzt

Andrej Danko a Szlovák Nemzeti Párt elnöke (SNS) nem bírja tovább nézni a Most- Híd miniszterének tehetetlenségét és saját pénzéből támogatja a sasvár–morvaőri búcsújárása induló vonatokat.

A Szlovák Személyszállító Vasúttársaság (ZSSK) az idén is különvonatokat indít a nemzeti sasvár–morvaőri búcsújárása, amely a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén 2017. szeptember 15-én kerül megrendezésre.

A sasvár–morvaőri plébánia a SITA hírügynökségnek megerősítette a különvonat indulását és egyúttal megköszönte az adományozók támogatását, melynek köszönhetően az idén is különjárat segíti majd a híveket, hogy eljussanak a rendezvényre – olvasható a helyi parókia közleményében.

A kormányválság ideológia harccal bővül

A SITA tájékoztatatása szerint az egyik adományozó Andrej Danko a parlament elnöke. Ezt a tényt viszont az egyház nem erősítette meg. Danko a SITA hírügynökségnek tett nyilatkozatában azonban elmondta, hogy nem bírta tovább nézni Most-Híd által delegált közlekedési miniszter tehetetlenségét és a saját pénzéből fizeti az egyháznak a szükséges összeget. „A saját pénzemből kifizetem, mert ez abszurd dolog, utoljára a kommunisták viselkedtek így az egyházzal" – jelentette ki.

Jan Baránek elemző szerint az már látható, hogy a kormányon belüli ellentétek nem csak személyi jellegűek, hanem hova tovább ideológiai viszállyá is fajulnak. „Ez azzal kezdődött, hogy Lucia Žitňanská kiállt az ombudsman mellett, amikor az SNS az követelte, hogy vegyék le az ombudsman hivataláról a szivárványos zászlót. Most a Sasvár körüli viszállyal folytatódik" – állapította meg Baránek. Hozzátette, hogy az esetleges támogatással állam sem járt volna rosszul, mert a zarándokok is adófizetők.

2428 4

A meleg felvonulásra bezzeg szórják pénzt

„Amikor a meleg felvonulásra szórják pénzt, érthetetlen, hogy a zarándokokat miért nem támogatják. Az egy inkorrekt magatartás a Most –Híd részéről az nemzetiekkel és a hívekkel szemben" - hangsúlyozta Baránek, hozzátéve, hogy a Danko által az egyháznak adományozott összeg teljesen rendben van. „Az egyház azt nyugodtan elfogadhatja, ez egy olyan gesztus, amit pozitívan kell értékelnünk" – vélekedett az elemző.

Megközelítőleg kétezren vettek részt az augusztus 19-én Pozsonyban a Szivárványos Pride elnevezésű, az LGBTI közösséget támogató felvonuláson. A rendezvényen Márai Patakyová (Most-Híd) ombudsman is felszólalt, aki szerint Szlovákia nem tartja tiszteletben az azonos nemű párok jogait.

2428 2

Az ombudsman sajnálatát fejezte ki a hivatala épültére kitűzött szivárványos zászlók körül kialakult helyzetet illetően. A Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) ez az eset mélyen felháborította, s felszólították Patakyovát, hogy távolítsa el. „Leszedem, de csak a szivárványos felvonulás végeztével. Nem az épület homlokzatán lévő országzászló mellé tűztem ki" – magyarázta az ombudsman korábban.

Úgy tűnik, hogy Danko ismét megpróbálja elterelni a figyelmet a kormányválságról és a saját felelőségéről, s újabb jó pontokat akar szerezni választópolgároknál, amire minden bizonnyal nagy szüksége lesz, mert több százmillió euró esetleges elvesztését nem lehet egy siratóasszonyos sajtótájékoztató keretében szőnyeg alá seperni.

Pravda.sk/TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR, Tomáš Benedikovič, Ivan Majerský,

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia