szerda, június 20, 2018

Keresés

Változó idők és a változó szelek

2194Victor Ponta volt román kormányfő szerint egyesült Európáról beszélni ma már „butaság", Romániának a visegrádi csoporthoz kellene csatlakoznia – közölte március 15-én az Agerpres hírügynökség.

A pártja jelenlegi vezetésével feszült viszonyban álló szociáldemokrata politikus a parlamentben újságírók előtt élesen bírálta a jelenlegi bukaresti vezetésnek az Európai Unióval kapcsolatos álláspontját.

Johannis úr mindig úgy szavaz, ahogy faxon megüzenik neki Berlinből

„Mit csinál Grindeanu (román kormányfő)? Támogatja az egyesült Európát, amely már nem létezik. Én inkább már holnap kérném, hogy Románia csatlakozhasson a visegrádi országokhoz. Az egyedüli esélyünk az, ha azok mellé a szomszédjaink mellé állunk, akikben van egy kis bátorság és méltóság.

Ha egyfolytában térden állunk, és Johannis úr mindig úgy szavaz, ahogy faxon megüzenik neki Berlinből, nincs miről beszülnünk, csak az időt vesztegetjük" – idézte Pontát a román közszolgálati hírügynökség.

Romániának a visegrádi csoporthoz kellene csatlakoznia

A volt kormányfő hozzátette, hogy Románia egyedüli reménye az, hogy a visegrádi csoporthoz (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) csatlakozzon, de szerinte ez nem fog bekövetkezni, mert Romániának „gyáva vezetői" vannak.

Ponta - akinek miniszterelnöki mandátuma idején több évtizedes mélypontra süllyedt a magyar-román viszony - most több jelét is adta annak, hogy méltányolja a budapesti kormány politikáját.

Legutóbb hétfőn, amikor terjedelmes Facebook-bejegyzésben gratulált Orbán Viktornak, amiért az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésének állami támogatását és így Magyarország olcsó energiát termelhet.

Gazdaság.sk/Maszol.ro
Fotó: foter.ro

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia