csütörtök, február 22, 2018

Keresés

Elmélkedő

Ipolyhídvég – Drégelypalánk, két elválasztott településnek területi tőke kutatása és összehasonlítása

2599A folyó két partján ugyan ma különböző országban fekvő, de történelemben - történetiségben, hagyományokban, gazdálkodásban mégis nagyon hasonló falvak, városok egymástól való elszigetelésére került sor 1920 után. A folyón, és így ma határokon is átívelő kapcsolatok szakadtak meg a hidak, átkelők elpusztításával. Ezekre a kapcsolatokra, akár rokoniak, akár társadalmiak, akár gazdaságiak, mindenképpen szükség lenne a régió egészségének helyreállításában. Az itt meghúzott határ egy homogén, összetartozó lakosságú területet választott és választ mindmáig ketté.

Bővebben: Ipolyhídvég – Drégelypalánk, két elválasztott településnek területi tőke kutatása és összehasonlítása

 

Kína együttműködése a volt szoci blokkal

2522A „16+1 együttműködést" 2011-2012-ben Kína és 16 közép-kelet-európai állam közötti transzregionális platformként hozták létre. Magyarország lesz a házigazdája az idei miniszterelnöki csúcstalálkozónak, így érdemes megvizsgálni a „16+1 együttműködést"

Bővebben: Kína együttműködése a volt szoci blokkal

   

Felvidék turisztikai katasztere - turisztikai versenyképessége

2506Az internet által előretört gazdasági ágazatok közt egyik vezető szereppel a turizmus bír, ugyanis a világháló láthatóvá tette mindannyiunk számára a korábban ismeretlen utcákat, tereket, tájakat, turisztikai szolgáltatásokat, segítve így minket az utazási döntésünk meghozatalában, növelve annak az esélyét, hogy a szabadidőnket élményteli desztinációban tölthessük el.

Bővebben: Felvidék turisztikai katasztere - turisztikai versenyképessége

   

A globális világháború – egy jegybankelnök gondolatkísérlete

2325„a történelem nem ismétli önmagát, de gyakran rímel.” (Mark Twain)

„2050-ben már rég befejeződött a második harminc éves háború. Míg az első harminc éves háborúban, mintegy 400 évvel ezelőtt Franciaország győzött a Habsburgok felett, a 21. század elején megvívott háborút Kína nyerte az Amerikai Egyesült Államok felett.”

Bővebben: A globális világháború – egy jegybankelnök gondolatkísérlete

   

Slow mozgalom - lassú életmód

2213-5A Slow mozgalom - lassú életmód (slow food) mozgalom nyílt hadüzenet a fast foodnak, a rohanó étkezési kultúrának, ám a komótos étkezésnél jóval többet jelent. Összeállításunkban a Lassú mozgalom két ágáról a Lassú Városokról és a Lassú Pénzről közlünk néhány gondolatot.

Bővebben: Slow mozgalom - lassú életmód

   

1. oldal / 6

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia