szerda, augusztus 12, 2020

Keresés

Ismerjük meg az Európai Parlamentet

A gazdasag.sk portál képviseletében Bauer Edit képviselő-asszonynak és az EPP-nek (Európai Néppárt) köszönhetően kilenc felvidéki társammal együtt megismerhettük Brüsszelt. Azt a várost, ahol nemcsak az Európai Parlament található, hanem sok más EU-s intézmény, s mellesleg Belgium fővárosa. Egy olyan országnak, amely kétnyelvű, de eme város utcái mára nem csak holland és francia szavaktól hangos, hiszen az elmúlt években egy nagy multikulturális közeg alakult ki Brüsszelben.

A program, amelynek keretében kijuthattunk Brüsszelbe idén indult, s célja, hogy lehetőséget teremtsen a képviselők és választóik, és a sajtó munkatársai közti személyes találkozásra. Szükség is van az ilyen találkozásokra, mert mint azt a képviselő-asszony is hangsúlyozta, Szlovákiában nem kap megfelelő szerepet az EP-képviselők munkája. Lebecsülik, nem hallgatják meg őket, pedig Európa sok részén teljesen más a választók küldötteinek szerepe. Remélhetőleg eme trenden is változtatni tud majd a program, amelyen idén a szlovákiai magyar médiumok munkatársai és civil szervezetek képviselői vehettek részt.

Vendéglátónk, Bauer Edit egyébként az egyik legaktívabb képviselő az Európai Parlamentben, ahogy azt a különféle szakmai vizsgálatok is bizonyítják. A személyes találkozás során elmondta, sokszor napi 12 órás munkaidő, ami Brüsszelben várja őt és csapatát, s bár csütörtökön befejezik a belgiumi munkát, a hét további három napján még odahaza is várják feladatok. Sokan viszont úgy értékelik az EP-képviselők munkáját, mint egy lehetőséget arra, hogy a hazai politikai élettől megfelelő távolságban, kedvező bérezés mellett, lényegi munka nélkül léteznek. Persze vannak ilyen képviselők is, hiszen a 736 fős parlamentben könnyű eltűnni.
Még szerencse, hogy a felvidéki magyarság két képviselője (Bauer Edit és Mészáros Alajos) nem a kellemes brüsszeli sétákra használja a választóktól kapott lehetőséget, hanem tényleges munkát végeznek, amelyet az asszisztensek is segítenek, akik nélkül elképzelhetetlen volna a sikeres képviselet.
Lehet persze szkeptikusnak lenni az EU-s intézményekkel szemben, hiszen egy 27 országra duzzadt közösségben nem egyszerű a feladatokat hatékonyan elosztani, s főként egy cél felé haladni. Szükség van a kritikára, de csak az érdemi munka mellett! Nem elég arról beszélni, hogy mennyivel jobb lehetne az EU nélkül, hanem arról is ideje elgondolkozni, mit veszítenénk.
Visszatérve Belgium és az Európai Unió fővárosára, el kell mondani, egy kellemes hangulatú város, amelyben lehet élni. Persze nem ordítóan tombolni, s feltehetően soha nem fog párizsi magasságokba emelkedni, de élhető, szerethető még annak ellenére is, hogy a lakosok jelentős hányada csak átutazó. Az ide látogatóknak az autóval való közlekedést csak akkor ajánlanám, ha tapasztalt sofőrök, s főként, ha eléggé türelmesek. A többieknek ott a tömegközlekedés, és sétálni is lehet a tipikus macskaköves járdákon, s közben figyelni egy igazán multikulturális várost, ahol nem feltétlenül csak az európai kultúrák keverednek.
 

Számtalan nyelv és gondolkodási mód, amellyel találkozhatunk, érkezzünk bármikor is a városba, ahol sok magyar ajkú turistával is összefutottunk a három nap alatt. Az emberek általában kedvesek voltak, bár nehéz volna komplex képet kapni egy ilyen rövid út során egy városról. Annyi bizonyos, jó helyen van az EU központja, hiszen legyen bár flamand és vallon ellentét, Brüsszelbe érdemes visszatérni, mert barátságosan szól a látogatókhoz még a rendőr is, aki a szemünk láttára a városháza előtt éppen az egyik turistacsoportról készített egy egész fényképsorozatot.

Rajkovics Péter

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia