kedd, szeptember 17, 2019

Keresés

A gazdasági válság teszi elérhetővé az EU kiotói klímacéljait

A gazdasági válság folytán visszaesett ipari termeléssel párhuzamosan nagymértékben csökkent az Európai Unió kibocsátási szintje is - közli az EurActiv portál. Ennek köszönhetően tűnik úgy, hogy a Közösség a vártnál gyorsabban teljesíti a kiotói célokat. Ausztria, Dánia és Olaszország teljesítménye azonban még így is elmarad a céloktól. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden (október 12.) közzétett elemzése szerint az Európai Unió 15 tagja (a 2004-es csatlakozás előtti tagállamok) 253 millió tonnának megfelelő széndioxiddal kevesebbet bocsátott ki, mint amennyi a kiotói megállapodás szerinti 8 százalékos csökkentéshez szükséges. „Ezzel a tizenötök együttesen 5,9 százaléknál járnak a 8 százalékos kiotói célból.” - közölte az EEA, és hozzátette, hogy mindez akár a túlteljesítést is lehetővé teszi. A jelentés ugyanakkor rámutat, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a célértékeken túllövő tagállamok képesek lesznek kompenzálni mások gyenge teljesítményét. A tanulmány Ausztriát, Dániát és Olaszországot sorolja fel fekete bárányként, és hangsúlyozza, hogy ezeknek az országoknak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerén (EU ETS) kívül eső szektorokban is csökkentésre kellene törekedniük, vagy több kibocsátási kvótát kell vásárolniuk, mint ahogy eredetileg tervezték. Az EEA számításai szerint a kibocsátás 2008-ról 2009-re 6,9 százalékkal csökkent az EU-15 országaiban. Az Ügynökség érvelése szerint a csökkenés folytatódni fog, ha a gazdasági válságból való kilábalás fokozatosan meg nem fordítja a tendenciát.

Az EEA mindazonáltal úgy véli, nem csak a régi tagállamok, hanem az Unió egésze is jó úton halad. Sőt, a most bemutatott elemzés az új (vagyis 2004 utún csatlakozott) tagállamok közül senkit nem sorol a lemaradásban levők közé. Igaz, hogy az újak általában enyhébb kötelezettségvállalást tettek, mint nyugati társaik. Az EEA ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a 2020-ra vállalt 20 százalékos kibocsátás-csökkentési terv csak akkor teljesülhet, ha az országok teljes mértékben betartják az energia- és klímacsomagban lefektetett intézkedéseket. Egy korábbi felmérés szerint így az alapul tekintett 1990-es szinthez képest, 2009-ig a tagállamok összesen 17,3 százalékos csökkentést érhettek el.

A tizenkét új tagállam közül tíz, 6, illetve 8 százalékos egyéni vállalásokat tett. Az EEA szerint kilenc ország jó úton halad afelé, hogy plusz kibocsátási kvóták megvásárlása nélkül is teljesítse a kiotói célokat. Szlovénia esetében azonban úgy véli, szükség lesz a tervezett kvóták megvételére.

Az Európai Bizottság az Ügynökséggel egy napon tette közzé a kibocsátás-csökkentésre vonatkozó előrehaladási jelentését, azzal a különbséggel, hogy az a 2012-re vonatkozó célértékeket vizsgálta és nem az első két évben elért eredményeket. A tanulmány érvelése szerint az EU-15 a kiotói egyezmény érvényességi idejének végére (2012), a kiindulási évhez képest 14,2 százalékkal csökkenti majd kibocsátásait, feltéve, hogy a tagállamok a terv szerinti mennyiségben vásárolnak nemzetközi kibocsátási kvótákat, és a tervek szerinti ütemben hajtják végre az újraerdősítési és fásítási programokat. Ha ezek nem valósulnak meg, akkor a meglévő politikák csak 10,4 százalékos csökkentést tennének lehetővé, írja az jelentés.

EurActiv

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia