vasárnap, május 31, 2020

Keresés

Orosz-kínai kőolajvezeték: mérföldkő a természeti erőforrásokért folyó versenyben

Oroszország bejelentette, hogy 2010. december 31-én, közép-európai idő szerint másfél órával éjfél előtt elkezdte a kőolaj vezetékes szállítását Kínába a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán vezetéken - írja az EurActiv portál. Korábban csak jóval nagyobb szállítási költséggel, vasúton volt lehetséges az ilyen irányú export. A tervek szerint idén 15 millió tonna kőolaj érkezik a világ legnépesebb országába ezen az úton.

A Szkovorodinó-Daking kőolajvezeték kiépítésének költségét, körülbelül 18,7 milliárd eurót (25 milliárd dollárt) nagyrészt Kína előlegezte meg szállítójának. A két ország külön-külön kezdte meg a vezeték építését, amit az Amur folyó felett kötöttek össze. A vezeték jelenlegi hossza 2700 kilométer, amit azonban 2013-ig tovább építenek Kína ipari övezetei felé, és tervezett 4070 kilométeres véghosszúságával a világ leghosszabb kőolajvezetéke lesz. Mindkét ország mérföldkőnek tekinti az új export-import relációt lehetővé tevő szállítási útvonal megnyitását. Zang Sibin, a Petro China kőolaj-divíziójának vezetője szerint a próbaüzem jól sikerült, és a rendszert a májusi hó- és jégolvadás fogja igazán tesztelni.

A vezeték jelentőségét európai szempontból se alul-, se túlbecsülni nem szabad. Hosszú távon az Európai Unió egyre inkább versenyezni kényszerül majd Oroszország kőolaj-, és egyszer talán földgázkincseiért is. A verseny azonban egyelőre csak a kőolaj területén, és csak egyes marginális mezőkön érvényesül, hiszen a kérdéses kelet-szibériai területről az Európai Unióba szállítani mindenképpen igen költséges volna. A földgázvezetékek versenye pedig egyelőre csak akkor törhet ki, ha Oroszország a már meglévő vezetékes infrastruktúrájával nem képes megfelelő áron hosszú távú európai üzleteket kötni, hiszen a kínai vevőknek a még meg nem lévő infrastruktúra költségét is meg kell fizetnie. Az új kínai-orosz infrastruktúrát egyfajta stratégiai jelzésként érdemes figyelembe venni.

EurActiv

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia