vasárnap, május 31, 2020

Keresés

Euró Észtországban

Észtország ma, mint az Európai Unió 17. tagállama belépett az euróövezetbe. A 1,3 millió lakosú balti ország polgárai ezzel búcsút intettek az eddigi fizetőeszköznek, az észt koronának, amely 1992-ben a szovjet rubelt váltotta fel. Észtországban a volt kommunista tömb államai közül Szlovénia (2007) és Szlovákia (2009) után a harmadikként vezették be az eurót. Hírügynökségi jelentések szerint Tallinnban látványos tűzijáték köszöntette a történelmi jelentőségű eseményt. Az észt főváros operaházánál az erre az alkalomra elhelyezett pénzjegykiadó automatából az ünneplő tömeg előtt Andrus Ansip kormányfő vette ki az első eurós bankjegyet. Beszédében utalt arra, hogy Észtország az euróövezeti tagok közül a legszegényebb, így van még bőven tennivalója, hogy elérje azokat a célokat, amelyet az euróövezeti tagsággal járnak.
A felmérések szerint az észtek fele kedvezően fogadta az új fizetőeszközt. A lakosság mintegy 40 százaléka azonban nem. Sokan áremelkedéstől, illetve attól tartanak, hogy Észtország azoknak az euróövezeti tagoknak a csoportjába kerül, amelyeknek komoly pénzügyi nehézségeik vannak
Tallinnban plakátok jelentek meg "Észtország, üdvözlünk a Titanicon" felirattal, utalva a múlt század elején elsüllyedhetetlennek hitt, és mégis már első útján szerencsétlenül járt luxus óceánjáróra. Sok észt a koronát siratja, amely a függetlenség egyik jelképévé vált azzal, hogy a Szovjetunióból való kilépés után a rubelt felváltva került forgalomba.

 

FM, gazdasag.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia