hétfő, február 17, 2020

Keresés

Munkahelyeket veszélyeztet a vörösziszap-katasztrófa utóhatása

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben jelentős problémát okoz a térség vállalkozói számára a jövedelemkiesés - olvashatjuk a Világgazdaság összeállításában. A vállalkozók megsegítésére még nem készült tervezet, így azonban több munkahely is veszélybe kerülhet. A devecseri önkormányzat felfüggesztette a helyi adókat ezzel támogatva a város vállalkozóit, és további segítséget kért a város vezetése a kormánytól, mondta el Toldi Tamás, Devecser polgármestere. Az iszap elszállítása miatt jelenleg levan zárva a település, ami jelentős problémát okoz, de igyekeznek elérni, hogy amint lehet, ha csak rövid időre is de megnyissák a várost a vásárlók számára, mondta el a polgármester.

Átlagosan 60 százalékos forgalom visszaesés tapasztalható a város kiskereskedelmi egységeiben. A forgalom kiesés legjelentősebb oka a város lezárása, így a jelentős átmenő forgalom, és a városhoz tartozó kistérség nem jut el a devecseri üzletekbe, magyarázta az egyik érintett vállalkozó. Vannak, üzletek melyek 200 forintos napi forgalomról számolnak be, így többen már a bérleti díjaikat sem tudják fizetni.
Konkrét intézkedések a katasztrófa sújtotta terület vállalkozóinak megsegítésére még nem történtek, tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az intézkedések kidolgozásáig a kötelezettségeikkel elmaradó vállalkozókkal szemben az eljárásokat nem zárják le és nem kezdeményeznek retorziót.

Az ajkai munkaügyi kirendeltséghez eddig két társaság jelezte leépítési szándékát, az egyik 7, míg a másik társaság 4 fő elbocsátását tervezi, tájékoztatott Németh Mária, a kirendeltség-vezetője. Valószínűleg további hatásai is lesznek az ipari katasztrófának a munkaerőpiacra a kirendeltség-vezető szerint.

VG.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia