hétfő, március 30, 2020

Keresés

Összevonják az EU innovációs kutatási programjait?

Az Európai Unió jelenleg négy innovációhoz kötődő programot tart fenn, amelyek együttes költségvetése mintegy 143 milliárd euró. Az innovációhoz kapcsolódó elemei vannak a Hetedik Kutatási Keretprogramnak, a Versenyképességi és Innovációs Keretprogramnak, a kohéziós politikához kapcsolódó régiós támogatásoknak és a Budapesten székelő Európai Innovációs és Technológiai Intézet által kezelt pénzeknek - kezdi elemzését az EurActiv portál.

Az Európa 2020 gazdaságstratégia jegyében merült fel, hogy az Unió támogatásait kifejezetten az egykori lisszaboni stratégiához képest csökkentett számú prioritás, vagyis az intelligens, fenntartható és befogadó gazdasági növekedés szolgálatába kellene állítani. Az Európa 2020 hét zászlóshajó-programjában, így az Innovatív Unióban is felmerült, hogy a közösségi pénzek csak és kizárólag a prioritásként megjelölt cél szolgálatába kellene állítani. Jelenleg például innovatív vállalkozások elvileg mind a négy (keret)program keretében kaphatnának támogatást, de gyakran nem világos, hogy honnan célszerű igényelniük, és milyen közintézményekkel állnak versenyben a pénzért.

Magyarország és több közép-kelet-európai tagállam általában is tart attól, hogy az Európa 2020 jegyében célhoz kötöttebbé válnak a közösségi támogatások. Az innovációs területen ez igen nagy előnyt jelentene az innovatív vállalkozásoknak, ugyanakkor a jelenleg a gyakran kutatóintézeti, sőt, egyetemi alapfeladatokat „kutatási programba” bújtatottan finanszírozó egyetemi és akadémiai közintézmények számára a célhoz kötöttség nagy anyagi veszteségekkel is járna.

Máire Geoghegan-Quinn kutatásért és innovációért felelős biztos szerint a változások „biztosítékot fognak adni arra, hogy a finanszírozás minden eleme hozzájárul azoknak a nagy kihívásoknak a leküzdéséhez, amelyekkel a klímaváltozás, az energia- és élelmiszer-biztonság, az erőforrás-hatékonyság, az egészségügyi és az elöregedő népesség terén kell megküzdenünk”.

Ann Mettler, a Lisszaboni Tanács ügyvezető igazgatója régóta várt intézkedésnek tartja a most bejelentett változtatási javaslatot. „A pénzügyi alapokhoz való sokkal gyorsabb hozzáférésre van szükség. Egy igazán innovatív vállalkozás nem tud két évig formanyomtatványok fölött üldögélni”. Szerinte a legfontosabb változtatás a teljesítményértékelés és a hatásértékelés kiterjesztése, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy valóban a leginnovatívabb vállalkozások kapják a támogatást. „Ha nem a legjobbakhoz kerül a pénz, akkor az innováció után dobott pénz csak a piaci versenyt torzítja”.

Amikor a Bizottság legutoljára nyitott konzultációt a kérdésről, több mint 1700 szervezet és egyén töltötte ki az online kérdőívet és több mint 100 írásos javaslat érkezett. A Bizottság most egy Zöld Könyvben írja le a múlt heti Innovációs Csúcs politikai döntéseire épített javaslatait, amelyekhez május 20-ig várja az innovációs oldalán a hozzászólásokat. A legtöbb változtatásra azonban már csak 2013. után, a következő közösségi költségvetési periódusban fog sor kerülni, bár a múlt hónapban már megkezdték a Hetedik Keretprogram még meglévő kereteihez való hozzáférés egyszerűsítését is az innovatív vállalkozások számára.

EurActiv.hu

(2011.02.11.)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia