szombat, április 20, 2019

Keresés

A Baross Gábor Tervvel kapcsolatos észrevételeket,
véleményeket az alábbi email címre várjuk: gazdasag.sk@gmail.com

Nyilvános vitafórum Gútán a Baross Gábor Tervről

Dél-Szlovákia fejlesztési lehetőségeit érintő kérdésekről, gazdaságának felzárkóztatásáról volt szó azon a nyilvános szakmai fórumon, melyet 2014. február 6-án a gútai városháza tanácstermében rendeztek a felvidéki fejlesztési tervről, a Baross Gábor tervről.


A fórumon a Baross Gábor Terv szakmai bizottságának tagjai bemutatták a Baross Gábor Terv vázlatát és a terv néhány fejezetének aktuális változatát.
A szakmai fórumot Samu István, az MKP Országos Elnökségének tagja nyitotta meg, és köszöntötte a résztvevőket Horváth Árpád, Gúta polgármestere, a rendezvény fővédnöke.
Farkas Iván, az MKP alelnöke a Baross Gábor Terv (BGT) vázlatát, egyes fejezeteit , a célok meghatározását és az egyes kitörési pontokat ismertette, helyzetképet vázolt arról, miért van szükség egy felvidéki fejlesztési tervre.
Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke és Czíria Attila, komáromi mezőgazdász Dél-Szlovákia mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésének újrafejlesztéséről, mint a gazdaságilag leszakadt vidék és régiók talpra állításának lehetőségéről tartottak előadást, kiemelve a háztáji, családi és kistermelői szektor támogatásának jelentőségét. Czíria Attila a termőföld tulajdonlását és használati viszonyait szemléltette.
Horváth Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat dunaszerdahelyi irodájának vezetője a BGT környezetipar és környezetvédelem fejezetét, a megújuló energia-termelésben rejlő lehetőségeket ismertette.
Nagy Péter, Érsekújvár alpolgármestere, EGTC-szakértő a Baross Gábor Tervben az eszközök és végrehajtás – az EU fejlesztési alapjai című fejezetéről szólt, a 2014-2020 programozási időszak operatív programjaiba, illetve a határ menti együttműködési programok tervezési folyamatába, a beruházási prioritásokba nyújtott betekintést.
Takács Zoltán, gútai vállalkozó a gazdák gyakorlati problémái és azok megoldásáról tartott beszámolót.

A terv bemutatását követő vitában lehetőséget kaptak a résztvevők a hozzászólásokra, a vélemények kifejtésére, valamint arra, hogy módosító vagy kiegészítő javaslatot tegyenek.

A rendezvény célkitűzése az volt, hogy az érdeklődők értesüljenek arról, hogy van elképzelés és segítség a Felvidék déli régióinak gazdasági felzárkóztatására.

A Baross Gábor Tervről bővebb információk, az egyes vitaindító alfejezetek a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság oldalán találhatók: www.gazdasag.sk

Hozzászólásaikat a következő e-mail címre várják a szakmai bizottság tagjai: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia