szombat, április 20, 2019

Keresés

A Baross Gábor Tervvel kapcsolatos észrevételeket,
véleményeket az alábbi email címre várjuk: gazdasag.sk@gmail.com

Vitaindító konferencián mutatták be a Baross Gábor Tervet

Léván, a Reviczky-házban tartották meg a Baross Gábor Terv, Dél-Szlovákia gazdaságfejlesztési és területfejlesztési terve vitaindító szakmai konferenciáját a Magyar Közösség Pártja gazdasági és régiófejlesztési tanácsa és a Szlovákiai Magyar Közgazdászok Társulása közös szervezésében.

A terv előkészítő szakmai bizottsága tagjain, az érdeklődő szakembereken kívül és az érdeklődő nyilvánosság mellett a rendezvényen részt vett Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Dr. Komzsík Attila, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem dékánja, Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.
A rendezvényt Wirt Jenő, a Reviczky Társulás elnöke nyitotta meg, aki helyrajzi visszatekintést végzett, méltatta Baross Gábor munkásságát és lévai kötődését. A rendezvény levezető elnöke a Szlovákiai Magyar Közgazdászok Társulásának elnöke, Pogány Erzsébet volt.
Az első szakmai előadást Radetzky Jenő, a Kárpát-régió Üzleti Hálózat, Zrt. vezérigazgatója tartotta meg, amelyben ecsetelte a Kárpát-medence gazdaságfejlesztésének lehetőségeit, kitörési pontjait. Előadásában felvázolta a Wekerle Terv egyes célkitűzéseit, különös tekintettel a határon átívelő gazdaságfejlesztésre. Őt követte Boros Szilárd, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal szakértője, aki előadásában felvázolta a Baross Gábor Terv elkészítésének támpontjait.
Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke vetített előadásában bemutatta a Baross Gábor Terv vázlatát, a terv stratégiáját, legfontosabb prioritásait és kitörési pontjait. Antalík Imre, a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanára felvázolta a Baross Gábor Terv tervezési alapvetéseit, beszélt a tervezés stratégiai szemléletéről. Vitárius Lajos a Szlovákiai Magyar Közgazdászok Társulása nevében kritikus előadásában helyzetelemzést tartott Szlovákia gazdaságáról, ezen belül Dél-Szlovákia helyzetéről és a vállalkozási környezetről.
Mátis Jenő, az Erdélyi Nemzeti Tanács alelnöke, a Mikó Imre Terv társszerzője bemutatta a Mikó Imre Terv elkészítésének körülményeit, a terv célkitűzéseit és annak fogadtatását. Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke felvázolta a szlovákiai magyarság stratégiai alapvetései c. dokumentum főbb célkitűzéseit, fókuszálva a területfejlesztésre és régiónk gazdaságfejlesztésére. Lelkes Gábor, a Fórum Intézet szakértője ismertette a Baross Gábor Terv a helyi gazdaságfejlesztésről szóló fejezetének főbb irányvonalát, célkitűzéseit.

A Baross Gábor Terv javaslatának egyes fejezetei fokozatosan kerülnek majd fel a www.gazdasag.sk honlapra, ehhez várják 2014. január 1-jétől a szakemberek és a nyilvánosság véleményét, kiegészítő javaslatait.

mkp. Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia